Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Rebalans budžeta u septembru`

    Trošak reformi moraju da podnesu svi slojevi društva, a ne mogu zaposleni u javnom sektoru i penzioneri biti oni koji nose najveći teret, rekao je ministar privrede Dušan Vujović, ističući da u Vladi nema dileme o neophodnosti fiskalne konsolidacije.

    "Nije problem u izboru mera, već u oštrini mera i načinu na koji će one biti sprovedene", rekao je Vujović, koji će posle ostavke Lazara Krstića voditi i ministarstvo finansija, i naglasio da se isti cilj može postići setom eknomskih mera koje će biti ravnomernije raspoređene tokom tri godine.

    "Deficit ćemo smanjiti i rešavanjem problema nasleđenih iz prošlosti. Rešenjem statusa 584 preduzeća koja samo troše budžetska sredstva i ništa ne privređuju, uštedećemo oko 600 miliona evra godišnje. Bolje upravljanje, uz profesionalni menadžment i uštede u javnim preduzećima, mogu godišnje da donesu 200 do 300 miliona evra umesto gubitaka koje pokriva budžet", rekao je Vujović za današnji "Blic".

    Prema njegovim rečima, potrebno je izgraditi politički i društveni konsenzus da u primeni ovim mera nema izuzetaka.

    "Niko ne može biti pošteđen", naglasio je ministar.

    On je kazao da se neće odustati ni od agresivnije borbe protiv sive ekonomije, što je najavljeno već za ovu nedelju.

    "Borba protiv sive ekonomije ostaje prioritet. Budžet Srbije svake godine gubi 100 miliona evra samo zbog šverca cigareta. Polovina ukupne količine rakije se proizvodi bez plaćanja akciza i poreza, a to bi mogli da budu prihodi budžeta", poručio je Vujović.

    Prema njegovim rečimam, korupcija je rak rana ovog društva, a najgora forma korupcije je kriminal.

    "Kriminal se u ovoj zemlji ne ogleda samo u tome što ljudi gube život, već i što država zbog neplaćenih poreza i akciza gubi prihode iz kojih bi se finansirale škole, bolnice, putevi", istakao je ministar.

    Vujović je priznao da neke probleme u EPS-u nije moguće rešiti bez poskupljenja.

    "Ušteda struje nema smisla pri cenama koje su 30 odsto niže od najmanjih cena u regionu. Cena struje mora da bude viša da bi ove uštede imale ekonomskog smisla. I najvažnije, da bismo privukli strana ulaganja u generisanje i izvoz električne energije, moramo da imamo ekonomsku cenu struje. Naravno, samo povećanje cena struje bez odgovornog menadžmenta nema smisla. Više cene bi ostale bez efekta i bile bi upotrebljene za povećanje plata, koje su previsoke. S prosekom od 75.000 dinara, radnici EPS-a su skoro dva puta bolje plaćeni od prosečnog radnika", rekao je Vujović.

    On je dodao da postoje i problemi u EPS-u koji se ne mogu rešavati poskupljenjem, kao što tehnički gubici od 18 odsto proizvedene struje nisu pitanje cene, već lošeg gazdovanja.

    "Isto se odnosi na rekordno nisku naplatu, od samo 84 odsto. Menadžment sa preko 600 visoko plaćenih direktora još je jedan primer", zaključio je Vujović.

    Ministar je rekao da se rebalans budžeta očekuje tokom septembra, za kada je planiran i dolazak MMF-a.

    "Rebalans budžeta mora da se odrazi na sve ključne elemente ekonomskog programa koji će biti osnova pregovora s MMF-om i efekata sprovođenja dogovorene politike do kraja godine. To, na primer, uključuje isplate socijalnih programa, plate i penzije", navodi Vujović, naglasivši da likvidnost nije problem.

    "Para imamo i rebalans neće biti opterećen tim problemima", zaključio je Vujović.

    Razumno smanjenje plata i penzija za po 10 odsto

    Ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović izjavio je danas da smatra "razumnim" da plate u javnom sektoru i penzije ove godine budu smanjene za po deset odsto.

    "Pokušaćemo da ostanemo na onome što je razumno. Mislim da je deset plus deset – 10 (odsto) plata 10 (odsto) penzije razumno. Ali to tek stoji da se na vladi nadje kombinacija mera koja će najpravilnije raspodeliti teret", rekao je Vujović za Radioteleviziju Srbije (RTS).

    On je kazao da svi, a ne samo radnici i penzioneri, moraju da podnesu teret za izlazak iz ove situacije i da se dodje na nivo koji je održiv do 2017. godine.

    "Plan bi bio da linearno spuštamo deficit za oko 60 milijardi dinara svake godine. Predlog (bivšeg ministra finansija) Lazara Krstića bio je da udarac u prvoj godini podnesu plate i penzije, a moj cilj je da se to rasporedi ne samo na plate i penzije već na sivu ekonomiju", naveo je on.

    Kako je istakao, ako bi svi plaćali akcize, carine i poreze na cigarete država bi ostvarila oko 100 miliona evra.

    "Ako bi se javna preduzeća dovela u red uštedeli bismo još 200-300 miliona evra kojim bismo smanjili potrebu tereta na plate i penzije", naveo je Vujović.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE