Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Velika većina Hrvata za prekvalifikaciju

    Usled neusklađenosti na hrvatskom tržištu rada, čak 85 odsto Hrvata spremno je na prekvalifikaciju, ponajviše za programera, a zatim za uslužna zanimanja, poput kuvara, poslastičara, knjigovođa i kozmetičara.

    Da na hrvatskom tržištu rada vlada neusklađenost ponude i potražnje nije nikakva novost, pa je stoga je portal EduCentar na gotovo 400 ispitanika istražio postoji li zainteresovanost za prekvalifikaciju i za koje oblasti, piše Index.

    Čak 85 odsto ispitanika navodi da je spremno na prekvalifikaciju i to ponajviše za programera, a zatim za uslužna zanimanja kao što su kuhar, slastičar, administrativni referent, knjigovođa i kozmetičar.

    Ispitanici u svojim komentarima navode želju za prekvalifikacijom u farmaceuta, jer "to sigurno donosi posao", a najmanje su iskazali želju za prekvalifikacijom u tekstilce, jer "to ne pruža mogućnost zapošljavanja".

    Proces prekvalifikacije već je završilo 10 odsto ispitanih. Najviše ih se odlučilo za prekvalifikaciju s područja ekonomije – marketing, knjigovođa, komercijalista i voditelj EU projekata.

    Neki od njih su prošli čak i više prekvalifikacija u nadi za (boljim) poslom. Svega 5 odsto ispitanika se ne želi prekvalifikovati jer smatraju da nema potrebe za tim.

    Ispitanici koji nisu zainteresovani za prekvalifikaciju navode da su većinom "srećno zaposleni u svojoj struci", ali ako ostanu bez posla, bili bi "spremni da nadograde postojeća znanja ili promene svoje zanimanje".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE