Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto ne treba ukinuti TV pretplatu?

    Pretplatu za Javni medijski servis bi trebalo zadržati, jer bi njeno ukidanje značilo dodatno opterećenje za budžet Srbije, koji ionako mora da se racionalizuje, kaže predsednik Upravnog odbora RTS Slobodan Marković.

    Slobodan Marković ističe da je država dužna da obezbedi nezavisnost, kao i stabilno i dovoljno finansiranje Javnog servisa, bez obzira na to na koji se oblik finansiranja RTS odluče izvršna vlast i njena skupštinska većina, koji imaju i najveću odgovornost u tom poslu.

    Nisam siguran, a to je glavna zamerka i stručne javnosti, šta će se dogoditi ako se pretplata, a u budućnosti taksa, ukine, pa ponovo uvede.

    Koliki će biti postotak naplate, koliki će biti otpor i šta će biti ako krenu peticije građana mesec dana uoči ponovnog uvođenja pretplate ili takse da se to ne vraća, upitao je Marković u intervjuu agenciji FoNet.

    Marković kaže da je jasno da jedan deo građana nema para da plaća pretplatu, ali ističe da je potrebno tako definisati pretplatu da svi koji ne mogu da plaćaju budu oslobođeni.

    Vezivanje pretplate za račun za struju pokazalo se kao dobro rešenje u mnogim zemljama, ali ne i u Srbiji, što pokazuje, kako navodi Marković, da vlast nije učinila dovoljno napora da se naplata izvrši.

    Upitan o prihodima RTS od oglašavanja, Marković je podsetio da RTS ima daleko striktnije propise za oglašavanje od drugih televizija sa nacionalnom frekvencijom.

    Na pitanje o dugovima RTS,  Marković je objasnio da je, u pravnom smislu, Javni servis preuzeo sva potraživanja i dugovanja javnog preduzeća, što, naveo je, nije u skladu sa načelima Evropskog saveza javnih servisa.

    Faktički, u toj ukupnoj budžetskoj sumi koju dobija RTS značajan deo ide i na plaćanje kamata, glavnica i ostalo, ukazao je Marković.

    Foto: Facebook

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE