Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dva miliona evra za zapošljavanje u Srbiji

    Evropska unija odlučila je da Srbiji, kao zemlji kandidatu za članstvo, pomogne sa dva miliona evra za podršku politici zapošljavanja.

    Reč je o projektu koji je trajao 26 meseci s ciljem da unapredi efikasnost politike zapošljavanja u Srbiji s obzirom na to da je Srbija, kao zemlja kandidat, u procesu usklađivanja nacionalne politike zapošljavanja, zakonodavstva i procedura sa evropskim standardima.

    Zajedno sa partnerima iz Srbije u projektu su učestvovale Rumunija, Francuska i Švedska sa više od 60 eksperata koji su podelili svoje znanje i primere dobre prakse sa kolegama iz Srbije, odnosno Ministarstva za rad, Nacionalne službe za zapošljavanje i lokalnih saveta za zapošljavanje.

    Iskustvo koje smo mi od njih dobili je izuzetno važno, približavanje instrumenata evropske strategije zapošljavanja i načina kako oni rešavaju probleme nezaposlenosti i na tržištu rada, radili smo kroz partnerski odnos, rekla je pomoćnik ministra za rad Ljiljana Džuver, dodajući da je, takođe, data podrška preporukama za usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom.

    Takođe, naša obaveza je da harmonizujemo propise u oblasti tržišta rada, ali isto tako i u oblasti kretanja migracije radnika i tu je priprema Zakona o zapošljavanju stranaca gde je takođe data konkretna podrška, rekla je Džuver.

    U okviru projekta osmišljena je priprema za program reformi socijalne politike i zapošljavanja i dobili smo podršku kako da se što bolje pripremimo za taj proces reforme i da definišemo ključne probleme sa kojima se suočavamo, navela je ona.

    U ovom projektu su učestvovale 64 lokalne samouprave kroz pripremu lokalnih planova zapošljavanja. Pružene su im obuke koje će moći vrlo brzo da koriste, za pisanje projekata, kao i da se što bolje i brže pripreme za korišćenje evropskih fondova, rekla je Džuver.

    Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je na predstavljanju završetka tog projekta da će se uspeh vlade meriti time koliko će biti smanjena nezaposlenost u Srbiji i poboljša standard građana.

    Vulin je rekao da je borba protiv nezaposlenosti važna i da je cilj da se izmenama zakonske regulative u toj oblasti unapredi ekonomski ambijent i uslovi za privređivanje, a samim tim pobljšaju uslovi za rad.

    Šef Delegacije EU u Srbiji Michael Davenport ocenio je tom prilikom da je trenutno stanje na tržištu rada u Srbiji nepovoljno i da je stopa nezaposlenosti duplo viša nego u državama članicama EU.

    Ipak, kako je dodao, situacija nikada nije bila teža ni u samoj EU u kojoj 26 miliona ljudi ne uspeva da nađe posao.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE