Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ugalj iz Kolubare prioritet

    Hitno ispumpavanje vode iz kolubarskih površinskih kopova i normalizacija snadbevanja ugljem Termoelektrane Nikola Tesla (TENT) u zimskoj sezoni je prioritet, izjavio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

    Zbog toga je, na sastanku ministra Antića sa čelnicima javnih službi i preduzeća, dogovorena puna koordinacija svih nadležnih organa u sprovođenju ovog izuzetno komplikovanog i kompleksnog poduhvata.

    Na sastanku u Ministarstvu energetike je dogovoreno da Sektor za vanredne situacije u koordinaciji sa EPS i RB Kolubarom obezbedi dodatno angažovanje pumpi u Kolubari koje se već nalaze u Srbiji.

    Zaključeno je da različite ponude koje su renomirane strane kompanije s iskustvom u rešavanju kriznih situacija izazvanih poplavama uputile, vezano za isumpavanje vode iz tamnavskih kopova, EPS i RB Kolubara sa Upravom za javne nabavke uvedu u procedure predviđene Zakonom o javnim nabavkama, kako bi se obezbedila transparentnost i konkurentnost posla.

    V.d. direktora EPS Aleksandar Obradović i direktor RB Kolubara Milorad Grčić naveli su da se sada sa kopa Veliki Crlljeni izvlači voda od 3,6 kubnih metara u sekundi, s tendencijom da se ti kapaciteti narednih dana povećaju, uključivanjem dodatnih pumpi koje pristižu od različitih preduzeća iz Srbije.

    Predstavnici Srbijavoda, Beogradvoda i Instituta Jaroslav Černi su dali analizu stanja o nasipima na reci Kolubari i definisali procenu bezbednosti procesa izvlačenja vode u korito Kolubare u narednom periodu.

    Institut Jaroslav Černi preuzeo je obavezu da do petka završi stručnu analizu kojom će biti definisana maksimalna količina vode koje se može izvlačiti sa kopova u Kolubaru.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE