Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Osam kompanija hoće solunsku luku

    Osam kompanija iz celog sveta izrazilo je interesovanje za kupovinu 67 odsto akcijskog kapitala Javnog preduzeća Solunska luka.

    Kako je objavila u četvrtak grčka Agencija za privatizaciju (HRAF), na toj listi su nemački Invest Equity Partners, japanski Mitsui&Co, holandski APM Terminals B.V. i filipinski International Container Terminal Services.

    U trci za luku su i holding Duferco Participation Holding iz Luksemburga, rusko železničko preduzeće "DD", londonska firma P&O Steam Navigation Company, DP World i turski holding Yilport Holding.

    Agencija je saopštila i da je prihvatila kandidovanje pet od šest kompanija koje su pre mesec dana izrazile interesovanje za kupovinu 67 odsto akcijskog kapitala javnog preduzeća Luka Pirej, najveće grčke luke, kod Atine.

    To su kineski gigant za pomorski transport Cosco, zatim ponovo APM Terminals B.V. i International Container Terminal Services, kao i američka firma Ports America i Utilico Emerging Markets – firma registrovana na Bermudskim ostrvima, koji "prolaze u drugu fazu" tendera, navodi se u saopštenju HRAF.

    Agencija je takođe najavila da će jula biti objavljen tender za prodaju četiri turističke luke, uključujući i na ostrvima Idra i Poros – u Saronskom zalivu, u blizini Atine.

    Grčka je pod stalnim pritiskom trojke poverilaca (MMF, ECB, Evropska komisija) da pokrene privatizaciju koja je u velikom zastoju, a očekuje se da bi to toj zemlji u dugovima donelo do 2016. godine 9,5 milijardi evra.

    Za ovu godinu Grčka je kao cilj privatizacije postavila prihod od 3,5 milijarde evra.

    Privatizacija javnih preduzeća kao što je vodovodno preduzeće Atine (EYDAP), izaziva brojne reakcije, posebno glavne opozicione stranke, populističke SIRIZE.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE