Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kredit SB u septembru, ako Srbija počne reforme

    Kredit Svetske banke od 250 miliona dolara za podršku srpskog budžeta mogao bi biti dostupan već u septembru ove godine, ukoliko Vlada Srbije što pre reši problem preduzeća u restrukturiranju, kaže potpredsednica SB Laura Tuck.

    Ona je navela da je to važan uslov za odobravanje tog kredita Srbiji i da upravo zato, kako je rekla, Svetska banka požuruje premijera Aleksandra Vučića da što pre reši problem tih 157 preduzeća u restrukturiranju.

    Nedavne izmene Zakona o privatizaciji su dobar prvi korak u rešavanju ovog problema. Sada je teži deo posla da se pripremi plan za svako preduzeće ponaosob. Pritom se mora osigurati da radnici koji ostanu bez posla dobiju fer kompenzaciju kroz otpremnine, kaže Tuck.

    Razgovarali smo s Vladom Srbije o tom paketu i ideja je da kreditno podržimo budžet, ali su najpre potrebe dve stvari, čvrst makrofiskalni okvir i reforme, rekla je Tuck koja je ove sedmice boravila u Beogradu.

    Prema njenim rečima, bilo bi dobro da Srbija ima i aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. Ono što MMF traži da bi potpisao aranžman je stabilna makroekonomska i održiva fiskalna situacija. To je ujedno i naš zahtev. Dakle, aranžman nije uslov za naš kredit, ali je poželjan, objašnjava Tuck.

    Ako pretpostavimo da će se prema prvobitnom planu vlade reformski zakoni naći u Skupštini tokom leta i da će se ući u reforme, i kredit od 250 miliona bi mogao da bude odobren Srbiji u septembru, navodi ona, navodeći da na makrofiskalnoj strani Srbija još nije ispunila uslove.

    Vlada mora da reaguje brzo i odlučno, jer su strukturne reforme i fiskalna konsolidacija hitne. Konsolidaija će pomoći da se smanji javni dug, ali za vladu je takođe važno da izbegne da ubuduće daje garancije, koje takođe zahtevaju odvajanje sredstava iz Budžeta, ocenila je ona.

    Ona se osvrnula i na najavljeno smanjivanje plata u javnom sektoru, rekavši da je to takođe kritična tačka, kao i nivo usluga države.

    Tuck je navela i da vlada mora da sprovede brojne reforme kako bi poboljšala konkurentnost, poput bržeg izdavanja građevinskih dozvola, sprovođenja ugovora, po kojima je Srbija na listi Svetske banke "Duing biznis" nisko rangirana.

    "Bez takvih reformi, biće teško da Srbija privuče investicije neophodne da ubrzaju ekonomski rast", kategorična je Tuck.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE