Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putinov plan finansiranja gasovoda Snaga Sibira

    Dokapitalizacija Gazproma može da bude način finansiranja gasovoda Snaga Sibira, koji će biti potreban za isporuke gasa u Kinu na osnovu novog ugovora, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

    On je, otvarajući zasedanje komisije za pitanja strategije razvoja toplotno-energetskog kompleksa i ekološke sigurnosti, izrazio uverenje da Gazprom neće biti protiv toga, a da vlada i Ministarstvo finansija treba da razmisle o dokapitalizaciji u vezi sa visinom troškova izgradnje nove infrastrukture.

    Istovremeno, ugovor između Gazporma i kineske korporacije je dugoročan i potpuno isplativ, takva praksa omogućila bi nam da steknemo uporište kao pouzdan snabdevač energetskim resursima na najobimnijim i najperspektivnijim tržištima sveta, smatra Putin.

    Prema njegovim rečima, za finansiranje izgradnje infrastrukture na istoku postoje i druge mogućnosti, kao što je prikupljanje sredstava od ruskih partnera.

    Šef države je podsetio da su se ruska i kineska strana dogovorile o davanju avansa na osnovu ugovora o gasu. Međutim, predsednik je naglasio da ipak predlaže da se razmisli o dokapitalizaciji.

    Ranije je objavljeno da su troškovi izgradnje infrastrukture na istoku Rusije – gasovod Snaga Sibira, modernizacija Koviktinskog i Čajandinskog nalazišta i izgradnja objekata gasne hemije – procenjeni na 55 milijardi dolara.

    To je više od polovine tekuće kapitalizacije Gazproma koja iznosi 97 milijardi dolara.

    Gazprom i Kineska nacionalna naftnogasna korporacija, CNPC, potpisali su 21. maja 30-godišnji ugovor ukupne vrednosti 400 milijardi dolara o isporuci 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE