Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Todorić bi za dve godine mogao vratiti investiciju u Mercator?

    Ljubljanski Dnevnik došao je u posed dokumenata američkog fonda Blackstone, koji se već duže vreme spominje kao jedan od finansijera Agrokora.

    Iz tih dokumenata proizlazi da bi Todorić sa sinergijama i prihodima od udruživanja najvećeg slovenačkog i hrvatskog trgovca u samo dve godine vratio celokupnu investiciju u Mercatorove deonice. Ukupne godišnje uštede udruženih Mercatora i Konzuma u Blackstoneu procenjuju na 120-145 miliona evra.

    Po njihovim procenama, udruženi trgovci samo bi od dobavljača mogli uštedeti između 70 i 80 miliona evra godišnje, pri čemu polovina toga iznosa otpada na dobavljače Mercatora.

    Do devet miliona evra Agrokor bi uštedio zatvaranjem nekih Mercatorovih skladišta i snižavanjem cena logističkim preduzećima. Između 30 i 40 miliona evra prihoda donelo bi i smanjenje broja zaposlenih, što u slučaju Mercatora znači 1.200 do 1.600 radnih mesta manje.

    U Blackstoneu očekuju da bi Agrokor pune sinergijske učinke mogao iskoristiti već 2016. godine. Upozoravaju, međutim, da će to najviše zavisiti o tome hoće li Agrokor u Mercatoru uspeti nametnuti vlastite poslovne prakse, zaključuje Dnevnik.

    Slovenačka vlada ispituje napredak prodaje Mercatora nakon što je nekoliko sindikata zahtevalo da se spreči prodaju najvećeg slovenačkog trgovinskog lanca hrvatskom Agrokoru. Sindikati veruju da bi prodaja Mercatora "finansijski slabijem i strateški neodgovarajućem" kupcu bila velika greška.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE