Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (Ne)vreme modernog ropstva?

    Zaposleni u Srbiji često pristaju na sve samo da ne izgube posao, često trpe rad na crno, nedostatak odmora i mobing, što najbolje govori o njihovom položaju.

    Većina radnika se plaši da govori o tome u kojoj meri poslodavci krše njihova prava, pa to čine uglavnom anonimno, ili u četiri zida. Najavljeni zakon o radu biće test za državu u zaštiti prava radnika.

    Jedna radnica kaže za RTS da je skoro godinu dana radila u kafiću, gde nije bila prijavljena. Retko kad sam imala slobodan dan i kad sam opravdano izostajala zbog zdravstvenih razloga poslodavac mi je oduzimao od plate.

    Kaže da nije dala otkaz i da nije gazdu prijavila inspekciji jer se nadala da će to prestati i jer je u to vreme bila student a novac joj je bio potreban.

    Sve češće možemo čuti da radnici u Srbiji pristaju na sve, samo da sačuvaju posao. Jer, ako ga izgube, put do novog radnog mesta je težak. Gotovo neprohodan.

    Radnici u Srbiji često trpe rad na crno, neplaćanje zarada i doprinosa, rad bez slobodnog dana ili godišnjeg odmora, prekovremen rad bez naknade i mobing.

    Kako ohrabriti zaposlenog da ne postane deo negativne statistike? Prva adresa trebalo bi da bude inspekcija rada.

    Ipak, da je u prethodna dva dana neki radnik pokušao da potraži pomoć od inspekcije rada, teško da je mogao da je dobije. Na tri telefonska broja niko se nije javljao, a jedan je bio isključen.

    Zaštitnik građana Saša Janković kaže da kada sazna za neke takve slučajeve, pošto ne može direktno da kontroliše poslodavca, traži od inspekcije da uradi ono što može.

    Dešavalo se da inspekcija uđe nenajavljena, da radnici beže u podrum, istrčavaju u polja iza pekara da bi se sakrili, jer u malim mestima kada prijavite inspekciji poslodavca, nećete više naći posao, navodi Janković.

    Promeniti svest radnika, naročito u manjim sredinama, čini se, najteži je posao. Strah od gubljenja posla je toliko veliki kao strah od najteže bolesti.

    Tu je uloga sindikata najveća. Koji je mehanizam da sindikat zaštiti radnike? To je jedino kroz kolektivne ugovore, objašnjava Milan Grujić iz Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije.

    Prvi test za državu u zaštiti radničkih prava biće novi Zakon o radu koji se, prema rečima ministra rada Aleksandra Vulina, ne donosi da bi smanjili prava radnika, već da bi proces proizvodnje bio jednostavniji.

    Niko ovde radnike ne doživljava kao roba. I radnik nije rob. O njegovim pravima će morati da se vodi računa, ističe Vulin.

    Osim veće zaštite zaposlenih, potrebno je i više radnih mesta. Tada će i poslodavac dva puta razmisliti pre nego što ne uplati doprinos, ne prjavi radnika ili mu ne da slobodan dan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE