Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oni popularizuju čitanje i idu na takmičenje u Estoniju

    Učenička kompanija „Bookz Matter” iz Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, po oceni stručnog žirija osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu u ponedeljak i utorak.

    Ovi se učenici u okviru svoje kompanije bave popularizacijom i olakšavanjem procesa čitanja stvaranjem novih i praktičnih proizvoda kao što su obeleživač stranica (BookieMark), torbica za nošenje knjiga (BookieTalk) i modul za snimanje glasa (BookieTalk). Nišlije će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Talinu u Estoniji. 

     Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „Vector studio” (Ekonomska škola, Niš) dok je treće mesto pripalo učenicima iz kompanije „Kanak” (Ekonomsko-trgovinska škola, Kraljevo).

     Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedejak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Delta Siti, dok su u utorak u Domu omladine prezentovali publici i žiriju biznis planove. Scenske prezentacije otvorio je ambasador SAD u Srbiji, Michael Kirby, koji je pohvalio preduzetnički duh srednjoškolaca kao i njihovu solidarnosti i humanost u teškim vremenima za zemlju.

     Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

    „Cilj naše organizacije je da mladima, kroz partnerstvo sa poslovnim sektorom, pružimo uvid u savremeni način poslovanja koji ih motiviše da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u delo,“ izjavio je Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

    Pored nagrada za najbolju učeničku kompaniju, dodeljene su i nagrade za najboljeg profesora godine (Nada Stevanović, Srednja škola Arilje) i najboljeg poslovnog volontera godine (Nenad Ristić, CarniMed).

     Takmičenje realizuje Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Societe Generale banke, kompanija Saga i Buck, Beogradske poslovne škole i programa Pokreni se za budućnost koji sprovodi Centar za razvoj liderstva zahvaljujući finansijskoj podršci kompanije Philip Morris.

    Dostignuća mladih u Srbiji već 10 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i jedna je od 123 nacionalne organizacije u okviru globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE