Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Coca-Cola preti da će napustiti Švajcarsku

    Coca-Cola će obustaviti svoju proizvodnju u Švajcarskoj ukoliko parlament te zemlje usvoji izmenu zakona o kartelima, čime bi 900 radnih mesta bilo ugašeno.

    Ukoliko bi morao svoje proizvode da prodaje po cenama koje važe u inostranstvu, američka kompanija ne bi mogla da pokrije svoje troškove i morala bi ili da smanji plate ili da obustavi proizvodnju na švajcarskom tržištu, potvrđeno je iz kompanije, a prenosi švajcarski list 24 sata.

    Najavljena izmena zakona o kartelima usmerena je protiv švajcarskih šoping-turista, koji pazare u susednim zemljama, i predviđa da strani proizvođači prodaju svoje proizvode pod istim uslovkm koji važe i van granica Švajcarske.

    Međutim, kako ističu odgovorni u švajcarskoj filijali Coca-Cola, ova najavljena revizija zakona nije u skladu sa ekonomskom realnošcću, jer su troškovi proizvodnje i zarada u Švajcarskoj dosta viši nego u ostalim evropskim zemljama.

    Coca-Cola nije jedina firma sa ovakvim namerama. Konditorska kompanija Toblerone, izvornog švajcarskog porekla, koja sada pripada američkoj grupaciji Mondelez International takođe bi bila pogođena novom merom i u skladu s tim, mogla bi da napusti proizvodnju u Švajcarskoj, što bi značilo gašenje 220 radnih mesta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE