Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BIZNIS KOMENTAR Optimizam sa ili bez pokrića?

    Prilikom nedavne posete, Štefan File, komesar za proširenje EU je iskazao oduševljenje programom nove Vlade Srbije, i rekao da je sam program impresivan, kao i njegovi rokovi. Da li i domaći stručnjaci dele oduševljenje Filea, i kako ocenjuju program nove Vlade, kao i mogućnost da se svi zadati ciljevi ostvare u navedenim rokovim pitali smo dr Milana R. Kovačevića, konsultanta za strana ulaganja, Danijela Cvjetičanina, dekana na Univerzitetu Singidunum i Ljubodraga Savića, profesora na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu.

    dr Milan R. Kovačević je mišljenja da kod odlaska u goste svak izjavu izvaga i prema očekivanjima onih kojima je ona upućena. „Ali je u svakom slučaju nama dobro takva njegova izjava. Odavno ne zračimo optimizmom. Još bi bilo bolje da uđemo i u aranžman sa MMF i da nam on pohvali program, što neće biti lako. Dobro je da je program Vlade u velikoj meri u skladu sa potrebama i nadasve da se pomalo priprema javnost za gutanje neminovnih gorkih promena.

    Ali pamtimo i odranije dobrih programa reformi, koji su propali najviše zato što nisu sprovedeni. I ovaj put će biti to najkritičnije. Jer smo se našli u situaciji da nam skoro sve treba menjati, od ustava, preko organa države, pravosuđa, školstva, zdravstva, a nadasve ekonomskog sistema, njegovog funkcionisanja i strukture privrede i državnog aparata.

    Dobro je što smo skoro došli do konsenzusa političkih faktora oko potrebnog ubrzanja u članstvo EU. To može da ubrza i neophodne domaće promene. Ostaje rizik da nas deficit i dug i u tome ometu. Znamo iz Grčke koliko je to onda još bolnije. Pomalo i iz programa već viri populizam, počinjanjemo sa subvencijama, ali to može ugroziti neophodne promene.“   

    Ljubodrag Savić ne deli oduševljenje Filea, jer su i prethodne Vlade, prema njegovom mišljenju, imale velika predizborna obećanja i ambiciozne planove, ali je njihova relizacija bila veoma skromna. „U sveobuhvatnom ekspozeu premijera Vučića markirani su ključni problemi Srbije, ali su izostali usaglašeni predlozi za njihovo rešavanje. U međuvremenu Vlada Srbije je obelodanila pet najvažnijih ciljeva, na koje će se najpre fokusirati. To je napredak, ali mi se čini da ni ova Vlada nije razumela, da bez dinamičnog razvoja industrije i poljoprivrede i snažnog rasta izvoza, dugoročni oporavak Srbije nije moguć.  Moram da priznam da sam očekivao konkretan plan ponovne industrijalizacije Srbije, sa definisanim ciljevima, instrumentima, nosiocima i sredstvima, kao i dinamikom njegovog sprovođenja.“

    Ceo tekst pročitajte u najnovijem broju BIZLife magazina

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE