Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sachs: Veličina zemlje nebitna za razvoj

    Veličina teritorije nije odlučujuća za ekonomski razvoj, male zemlje moraju da imaju miroljubive odnose sa susedima, potrebne su im dobro obučene, fleksibilne privrede, kaže poznati ekonomista Jeffrey Sachs ističući da bi Srbija, pre svega, trebalo da ulaže u obrazovanje.

    On je u intervjuu za Blic ocenio da male zemlje moraju da imaju miroljubive odnose sa susedima i da se usredsrede na jedinstvo društva u svojoj unutrašnjoj politici.

    Potrebne su im dobro obučene, veoma fleksibilne privrede, konkurentne u svetskim razmerama, kaže Sachs odgovarajući na pitanje kakva je budućnost malih zemalja i malih ekonomija kakvu ima Srbija.

    Naglasio je i da veličina teritorije nije odlučujuća kada je reč o ekonomskom razvoju i navodi primere Danske, Norveške, Švedske, Singapura, Kostariku za koje kaže da su izrazito uspešne male zemlje.

    Govoreći o EU, on je rekao da je članstvo pomoglo privredama njenih novih članica, Poljske ili baltičkih država, ali i da širenje EU ne bi trebalo da donosi gubitke ili sukobe sa onima koji nisu u EU.

    Upitan koliko su pravila MMF o strogo balansiranim prihodima i rashodima danas opravdana on kaže da zemlje moraju da održavaju svoje budžete u relativnoj ravnoteži kako bi se izbegla makroekonokmska nestabilnost.

    Verujem u značajnu ulogu vlade u ekonomiji, u zdravstvu, obrazovanju, infrastrukturi, obuci, ekološkoj održivosti i brizi o deci. Za to su potrebni resursi. Zbog toga su takse i porezi da bi se finansirale ove aktivnosti od suštinskog značaja, istakao je Sachs.

    Na pitanje u šta bi srpski građani trebalo da ulože ako imaju sredstva, Sachs odgovara – u obrazovanje.

    Kako navodi Blic, Sachs će krajem meseca doći u Beograd na veliku konferenciju Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj kojom se obežava početak Prvog svetskog rata.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE