Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obnova zemlje sa plaćenim stažom?

    Guvernerka Narodne Banke Srbije Jorgovanka Tabaković objašnjava da javni radovi na obnovi zemlje od posledica polava podrazumevaju i mogućnost plaćanja radnog staža i penzionog osiguranja.

    Radne akcije i javni radovi koji se pominju kao oblik angažovanja građana u obnovi zemlje, ne podrazumevaju samo volontiranje, kaže guvernerka, već i mogućnost plaćanja radnog staža i penzionog osiguranja.

    Ukazujući da je prvi posao države nakon nesreće da obnovi infrastrukturu, a da je radna akcija, kao vid angažovanja, sintagma prihvatljiva kao sećanje na raniji entuzijazam u obnovi i izgradnji zemlje, Tabakovićeva za Tanjug kaže da bi građani sada isto tako mogli da se organizuju.

    Upitana da li budžet Srbije može da podnese taj trošak, ona kaže da u ovoj zemlji ima dovoljno novca, samo je on loše raspoređen i "potpuno svesno do dolaska ove nove vlasti, nije bio dobro kontrolisan".

    Ne bih da u ovom trenutku sabiram cifre iz svih afera, zbog kojih je trpeo budžet, a čiji su mnogi vinovnici iza rešetaka ili će to biti.

    Ima sredstava da se ovakve akcije podrže, jer sve što je ulaganje u izgradnju i posao nije trošak nego investiciona potrošnja koja samo može da generiše neke nove i veće prihode u budžet, izričita je Tabakovićeva.

    Kad je reč o šteti nanetoj poljoprivredi, ona je navela da postoje preliminarne procene centralne banke, kao i da je šteta velika, ali i da je uverena da to neće pogurati inflaciju iznad zacrtanog cilja.

    Pročitajte i>>>Vučić: Moguća šteta i milijardu evra

    Ne samo da želim da budem optimistična, već želim da uverim građane da ne očekujem povećanje cena poljoprivrednih proizvoda.

    Velike štete su, dodaje, u oblasti stočarstva, mnogo veće nego u oblasti poljoprivredne proizvodnje i voća, ali preciznijih podataka još uvek nema.

    Ona navodi da je jedna petina poljoprivrednih površina pogođena poplavama, oranice najmanje, ali je veliki broj plastenika koji se nalazio pored reka uništen.

    Narodna banka Srbije će, kako kaže Tabakovićeva, svesrdno pomoći da se prevaziđe ova situacija, a prvo što može da uradi jeste da održi finansijsku stabilnost i ciljanu inflaciju u srednjem roku.

    Značajna je, kako kaže, i odluka koju je NBS jdonela, a kojom se ukidaju sve naknade i provizije za otvaranje namenskih računa, dinarskih i deviznih, kao i na sve uplate namenjene za pomoć ugroženima u poplavama.

    Ovoga puta zaista nemamo nameru da apelujemo, već zahtevamo od banaka da se ponašaju na isti način prilikom otvaranja i uplata na namenske račune. Svaka zloupotreba sredstava je neoprostiva, a posebno kada siromašan pomaže onome ko je siromašniji od njega, ističe Tabakovićeva.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE