Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    AstraZeneca odbila Pfizerove milijarde

    Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca odbila je poboljšanu "konačnu" ponudu za preuzimanje od 117 milijardi dolara koju joj je poslao američki Pfizer.

    Negativan odgovor stigao je devet sati nakon što je Pfizer podigao vrednost ponude na 55 funti po deonici, odnosno ukupno oko 70 milijardi funti, te da će odustati ukoliko je AstraZeneca ne prihvati. Početna vrednost ponude bila je 106 milijardi dolara.

    Pfizer je planirao da formira najvećeg proizvođača lekova u svetu sa sedištem u New Yorku, a poreze je nameravao da plaća u Velikoj Britaniji, gde su korporativne poreske stope niže nego u Sedinjenim Državama.

    Naišli su na oštar otpor AstraZenece, ali i mnogih političara i stručnjaka koji su strahovali od rezanja radnih mesta i istraživanja.

    Predsednik uprave AstraZenece Leif Johansson izjavio je da je u pregovorima s Pfizerom jasno kazao da njegov odbor može samo preporučiti 10 odsto višu ponudu, od 58,85 funti po deonici.

    Da je prihvaćena, Pfizerova ponuda za preuzimanjem bila bi najviša strana akvizicija po vrednosti u istoriji Velike Britanije.

    Iz američke grupe su saopštili da je njihova nova ponuda konačna i da neće nuditi više. Ponuda ističe idućeg ponedeljka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE