Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Moodys podigao rejting Irske

    Američka bonitetna agencija Moodys podigla je ocenu kreditnog rejtinga Irskoj za dva stepena, na "Baa1", pozdravljajući poboljšanje perspektiva zemlje posle izlaska iz programa međunarodne pomoći u decembru prošle godine.

    U skladu sa ovom odlukom, Moodys u sopštenju ističe ubrzavanje rasta irske privrede u toku poslednjih nekoliko meseci, prenosi AFP.

    U decembru Irska je bila prva zemlja u evrozoni koja je izašla iz programa velike pomoći koji su joj 2010. dedelili Evropska unija i Međunarodni monetarni fond, kada su bankarska kriza i kriza nekretnina zemlju dovele do ivice propasti.

    U martu ove godine, prvi put od početka 2010, Irska je ponovo mogla da se vrati na tržište i zatraži zajam na duži rok, što ukazuje na povratak poverenja investitora.

    Agencija Moodys, između ostalog, ocenjuje da će irska privreda na srednji rok rasti mnogo brže od proseka za evrozonu. Bruto društveni proizvod Irske je u prošloj godini blago opao (0,3 odsto), ali bi, prema oceni Evropske komisije, u 2014. trebalo da poraste 1,8, a u 2015. godini 2,9 odsto.

    Zemlja takođe računa na poboljšanje zaposlenosti. Stopa nezaposlenosti nastavlja pad, u februaru je iznosila 11,9 odsto aktivne populacije, što je najniži nivo počev od aprila 2009. godine.

    Moodys ipak upozorava na visok nivo javnog duga Irske koji je u 2013. prešao 120 odsto bruto društvenog proizvoda. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE