Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EBRD: Srbija sa najnižim rastom u regionu

    Srbija će ove i iduće godine imati privredni rast od jedan odsto, što je više nego upola manje nego 2013. i biće najmanji rast u regionu, objavila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), upozorivši da bi rast mogao da bude i niži.

    Prognoza ekonomskog rasta Srbije snižena je na jedan procenat sa 1,3 odsto prognoziranih u januaru, zbog verovatnog znatnog smanjenja rashoda nove vlade Srbije.

    Takođe, obrazložio je EBRD, Srbija ima značajne trgovinske i investicione veze sa Rusijom, što dodatno doprinosi povećanju neizvesnosti u sadašnjoj klimi.

    Prošle godine Srbija je ostvarila ekonomski rast od 2,5 odsto zahvaljujući dobroj žetvi i velikom rastu izvoza, uglavnom automobilske industrije, navodi se u Regionalnim ekonomskim prognozama evropskog kreditora.

    Po ocenama EBRD, za Srbiju je sada ključna restriktivna fiskalna politika koja će kočiti rast u naredne dve godine ali će izvoz u 2014. nastaviti da bude pokretač rasta.

    U izveštaju se navodi da je inflacija u Srbiji znatno smanjena poslednjih meseci, ali i ukazuje na problem velikog deficita, koji je iznad sedam odsto BDP, i velikog javnog duga, iznad 60 odsto BDP.

    Ta banka upozorava i da je oko 20 odsto ukupnih zajmova nenaplativo, što predstavlja faktor rizika za stabilnost bankarskog sektora i cele srpske ekonomije.

    Srbija će i ove i sledeće godine zabeležiti najmanji ekonomski rast u regionu Jugoistočne Evrope.

    Region se oporavlja, ali umereno

    Ekonomski rast Jugoistočne Evrope 2014. godine EBRD prognozira na 2,2 odsto dok je januara predviđala 2,1 odsto, dok za 2015. godinu očekuje privredni rast od 2,4 odsto.

    Prema prognozi EBRD, Kosovo će ove i naredne godine imati rast od 3,5 odsto, Crna Gora i Makedonija tri odsto ove i 2,5 odsto 2015. godine, Bosna i Hercegovina 1,8 odsto 2014. i dva procenta 2015, a Albanija 1,7, odnosno dva odsto.

    EBRD ukazuje na i dalje slabu domaću tražnju u zemljama JIE i na slab priliv direktnih stranih ulaganja. Upozorava se i na izostajanje dubokih strukturnih reformi, kao i na neke korake "unazad" u pojedinim ključnim oblastima, poput reforme energetskog sektora.

    Na nivou celog regiona u kojem je angažovana EBRD, privredni rast će ove godine biti 1,4 odsto, a sledeće 1,9 odsto u proseku, nakon 2,3 odsto u 2013. godini.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE