Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Siva zona deset puta `jača` od rezanja plata

    Procene da siva zona čini 30 odsto bruto društvenog proizvoda ukazuju da se ogromne sume novca tu odlivaju i ukoliko bi država to uspela da naplati, mi ne bismo ni imali deficit, već suficit od 1,2 do 1,3 milijardi evra, tvrdi glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk.

    Smanjivanjem plata u javnom sektoru od 10 odsto država će do kraja godine da uštedi 120 miliona evra, što je upola manje novca od iznosa koji državna kasa gubi zbog šverca duvana, objasnio je Ćulibrk.

    Ističući problem sive ekonomije, Ćulibrk je podvukao da samo šverc rezanog duvana godišnje zakine budžet za oko 200 miliona evra, dodajući da je problem toliki da je Vlada prvi put borbu protiv sive ekonomije označila kao jedan od prioriteta.

    Do sada niko nije vodio računa o tome, jer je to bila vrsta socijalne politike, ali sada više ne može da se uštedi koliko se poreza i doprinosa odlije u džepove onih koji izbegavaju obaveze prema državi, rekao je on, na seminaru o sivoj ekonomiji koji je organizovala Asocijacija medija.

    Manjak u državnoj kasi u prva tri meseca ove godine, kako je kazao, za 44 odsto je veći nego u 2013, dok se troškovi drže u planiranom okviru.

    To jasno ukazuje da se nešto dešava sa sivom ekonomijom. Ako se ovako nastavi, manjak u budžetu bi mogao da dogura do 2,5 milijarde evra, upozorio je Ćulibrk i ocenio da ne bi mogao da se nađe način da se to isfinansira.

    Dodao je da će jedan od ključnih zadataka ministra finansija Lazara Krstića, biti da razmotri ovaj problem, posebno sada kad priprema rebalans budžeta za jun.

    Ćulibrk je podsetio da sva empirijska istraživanja u Srbiji i drugim zemljama pokazuju da udeo sive ekonomije raste, kako pada BDP po stanovniku.

    Procene da siva zona čini 30 odsto BDP ukazuju da se ogromne sume novca tu odlivaju. Ukoliko bi država uspela da naplati sve privredne aktivnosti u zemlji, mi ne bismo ni imali deficit, nego bismo imali suficit od 1,2 do 1,3 milijardi evra, zaključio je glavni urednik NIN.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE