Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Air Serbia `preletela` Croatia Airlines

    Air Serbia je svrgnula sa trona susednu Croatia Airlines i postala najzaposleniji avioprevoznik u bivšoj Jugoslaviji, što je prvi put za više od 10 godina da je srpska nacionalna aviokompanija nadmašio konkurenta iz Hrvatske, piše Balkans.com.

    U prva tri meseca ove godine Air Serbia prevezla je 368.389 putnika ili 66,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine, podseća portal.

    Istovremeno, Croatia Airlines je prevezla 292.524 putnika, što je 6,5 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. To je prvi put za više od 10 godina da je srpski nacionalni avioprevoznik nadmašio konkurenta iz Hrvatske.

    U prva tri meseca popunjenost letova bila je 58 odsto (pad od šest odsto) dok je prosečna popunjenost letova Croatia Airlinesa bila 60 odsto (isto kao i prošle godine).

    Krivicu za svoje ovogodišnje rezultate Croatia Airlines nalazi u programu restrukturiranja i sečenju programa letova za tri odsto. Razlozi se nalaze i u recesiji, velikim sezonskim oscilacijama i jačanju konkurencije.

    Croatia Airlines na domaćim letovima  beleži pad od sedam odsto, dok je na redovnim međunarodnim letovima taj pad osam procenata. Međunarodni čarter letovi beleže rast od 117 odsto, a u "plusu" su letovi za Nemačku (2,4 odsto), Holandiju (3,9), Austriju (3), Belgiju (43,9) i Makedoniju (1,4).

    U "minusu" su letovi za BiH (0,7 odsto), Francusku (24,9), Italiju (16,1), Švajcarsku (10) i Velika Britanija (19,8).

    Uprkos privremenom gubitku statusa najuspešnijeg avioprevoznika u bivšoj Jugoslaviji, Croatia Airlines je uspela u prvom tromesečju da smanji svoje gubitke sa 12,2 miliona evra na 10,7 miliona. Broj zaposlenih pao je sa 1.041 prošle godine na 973 krajem marta.

    Zahvaljujući merama restrukturiranja, u prošloj godini Croatia Airlines je ostvarila prvi pozitivan neto rezultat nakon pet godina gubitaka.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE