Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Državna imovina vredi 185 milijardi evra?

    Prema rečima Gorana Rodića, potpredsednik Građevinsko-industrijske komore Srbije prema grubim procenama, vrednost državne imovine je oko 185 milijardi evra. To uključuje poslovni i stambeni prostor, prazne kasarne, ekskluzivna lovišta, hidropotencijal, rekao je on za  za novosadski Dnevnik

    Kako list navodi, Srbija je među retkim zemljama koje još uvek nemaju registar državne imovine, iako svaka nova vlada već nekoliko godina ponavlja kako će racionalno gazdovanje državnom imovinom biti među prvim njenim zadacima. Poslednji put to je rečeno prošle godine kada se Vlada rekonstruisala, međutim, kako sada stvari stoje, popis neće biti gotov pre marta iduće godine, pod uslovom da nova Vlada namakne oko pola miliona evra za to. A dok se ne utvrdi šta je čije, država pored velikog minusa u državnoj kasi daje ogromne pare za zakup prostora, dok, istovremeno, ima na hiljade praznih objekata koje bi mogla koristiti, iznajmiti i prodati, piše Dnevnik.

    Direkcija za državnu imovinu procenila je njenu vrednost na oko šest milijardi evra, međutim, državni revizor Dragoslav Sretenović upozorava da je državna imovina nekoliko puta vrednija od zvaničnih procena. Prava vrednost znaće se kada bude završen registar državne imovine, a da bi se on okončao, svi koji koriste državnu imovinu moraće i da je prijave.

    Rodić navodi da je prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, na listi državnih nekretnina ukupno 656.583 objekta (prednjače infrastrukturni – putevi, pruge,trgovi, ulice, energetski objekti, PTT objekti, 19 aerodroma…), 107.743 stana, 15.735 poslovnih prostora, 7.516 garaža, ali i 884.046 hektara poljoprivrednog zemljišta, 983.111 hektara šumskog i 417.054 hektara građevinskog zemljišta na ukupno više od 2,6 miliona parcela…

    Međutim, s obzirom na Zakon o javnoj svojini i Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, lista državnih nepokretnosti će se suziti. Država će ostati bez dela imovine i zahvaljujući još uvek važećem Zakonu o planiranju i izgradnji, kojim je data mogućnost konverzije prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, sa ili bez naknade. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE