Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gazprom nema dilemu: Završićemo Južni tok

    Izgradnja Južnog toka, koji će proći kroz Srbiju, biće nastavljena i taj projekat će biti završen, poručili su predstavnici ruskog Gazproma u Novom Urengoju.

    Južni tok će se graditi i biće završen, a Gazprom će dati sve od sebe, istakao je generalni direktor preduzeća Gazprom proizvodnja Novi Urengoj, odakle će se snabdevati i Južni tok, Sergej Mazanov.

    Prema njegovim rečima, ukoliko evropske zemlje budu tražile alternativno snabdevanje gasom, "ruska vlada i Gazprom su spremni da izađu na azijsko tržište, ali ne bi voleli da se to dogodi".

    Mazanov je na konferenciji za novinare u Novom Urengoju, gasnoj prestonici Ruske Federacije, naveo da se Gazpromu ne sviđa to što se politika umešala u poslovne odnose po pitanju ruskog gasa.

    Evropske zemlje imaju potrebu za ruskim gasom, jer je to najrentabilniji i ekološki najčistiji energent, naglasio je Mazanov.

    On je kazao da Gazprom "za sada ne oseća nikakve promene i radi kao i pre" dodajući da je Gazprom spreman da u roku od jednog sata počne sa isporukom gasa za Južni tok, kojim će se snabdevati evropski potrošači.

    Na konferenciji je istaknuto da je ruski gigant u 2013. povećao 30 odsto izvoz gasa u evropske zemlje i da ta činjenica dovoljno govori o evropskim potrebama za ruskim gasom, kao i da proizvodnja stalno raste.

    Mazanov je rekao da je procena o isplativosti projekta Južni tok doneta i na osnovu planova za proširenje proizvodnje u Novom Urengoju. On, kako kaže, ne očekuje novu gasnu krizu, a ukoliko se ipak dogodi, tvrdi da to neće mnogo uticati na poslovanje Gazproma.

    Soroseva ideja katastrofalna za SAD

    Zamenik generalnog direktora proizvodnje Novi Urengoj Nikolaj Tuča je rekao da se već sada vode pregovori sa azijskim zemljama o prodaji ruskog gasa. "Rusija neće mnogo izgubiti ako se Zapad zatvori za ruski gas", istakao je Tuča.

    Na pitanje da prokomentariše ideju američkog biznismena Georgea Sorosa da bi SAD trebalo da rasprodaju svoje zalihe nafte i gasa, jer bi to snizilo cene ruskih energenata, Tuča je rekao da bi to bio "put u ćorsokak" i tu ideju je prokomentarisao kao "marketinšku".

    To bi, kako je rekao, privremeno bilo dobro za SAD, ali bi dugoročno bilo katastrofalno za Ameriku, a Rusiji bi samo privremeno bilo teško zbog pada cena nafte i gasa.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE