Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Javna preduzeća i penzije preteški za državu

    Zbog dugova javnih preduzeća, konsolidovani deficit u ovoj godini mogao da dostigne neizdrživih osam odsto bruto domaćeg proizvoda, upozorava predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović, ističući i da je neophodno reformisati penzijski sistem.

    To je neizdrživo! Bio bi to najveći deficit u Evropi i nemoguće ga je smanjiti ako se ne počne sa rešavanjem problema javnih preduzeća, rekao je on na konferencijii o privrednoj saradnji Srbije i Velike Britanije.

    Prema rečima Petrovića, treba hitno krenuti sa rešavanje problema javnih preduzeća, koja ne mogu da plaćaju svoje obaveze, jer je to neophodan uslov za fiskalnu konsolidaciju.

    Ako se ne reši problem koji prave javna preduzeća, nikakva štednja u budžetu nije dovoljna, istakao je predsednik Fiskalnog saveta Srbije.

    Petrović je istakao da je reforma javnog sektora jedan od stubova privrednog rasta koji se, kako je istakao, mora zasnivati na investicijama i izvozu, uz smanjivanje potrošnje.

    Po njegovim rečima, vlada Srbije mora reformisati penzijski sistem i smanjiti izdatke za te namene, jer sadašnji penzijski sistem pravi najveći deo deficita u budžetu Srbije.

    Uslov za održiv penzijski sistem je podizanje granice za odlazak žena u penziju sa 60 na 63 godine, a možda i izjednačavanje sa onim za muškarce, od 65 godina, rekao je Petrović.

    Otpravnik poslova britanske Ambasade David McFarlane je ocenio da će za Srbiji ova godina biti veoma teška, ne samo zbog ekonomskih mera koje bi nova vlada Srbije trebalo da preduzme, već i zbog sporog oporavka ekonomije u EU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE