Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Makroekonomska stabilnost se održava na psihološkom planu

    Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Ðogović ocenio je danas da makroekonomska stabilnost Srbije počiva na psihološkim, a ne realnim ekonomskim parametrima.

    "Podršku psihološkom ubeđivanju investitora o stabilnosti srpskog poslovnog ambijenta sa svoje strane davala je i NBS preko agresivne odbrane deviznog kursa dinara prodajom svojih deviznih sredstava. To je podržavala i već sada tehnička vlada emitovanjem svojih vrednosnih papira", naveo je on na današnjoj IZIT-ovoj konferenciji za novinare o tekucih privrednim kretanjima.

    Ðogović je objasnio da su hartije od vrednosti bile mamac za investitore da ulažu svoj slobodni kapital, kako bi se u sadejstvu sa direktnim intervencijama centralne banke na međubankarskom tržištu sprečilo turbulentnije osciliranje deviznog kursa domaće valute, a samim tim i pucanje balona špekulativne makroekonomske stabilnosti.

    "To znači da bi u slučaju daljeg snižavanja kreditnog rejtinga zemlje ili pak odlaganja suštinskih reformi došlo do bega investitora sa domaćeg međubankarskog tržišta što bi ižvršilo pritisak na devizni kurs dinara i razotkrilo koliko je car go, odnosno koliko je dinar slab, a privreda u lošem stanju", naveo je Ðogović.

    Upravo iz svih ovih razloga, on je naveo da nova vlada nema period dokazivanja od 100 dana, već da u reforme mora krenuti odmah po formiranju, jer su "vrata grčkog ambisa u koji Srbija upada otvorena više od polovine".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE