Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najoštriji izveštaj UN o klimi: Niko neće biti pošteđen!

    „Svi smo mi kao patke na vodi, jednako ranjivi i ugroženi,“ reči su Michaela Oppenheimera, profesora s američkoga Univerziteta Princeton i koautora najnovijeg izveštaja UN-ova međuvladina panela o klimatskim promenama (IPCC).

    U izveštaju UN o uticaju globalnog zagrevanja na našu planetu kaže se da će taj uticaj biti snažan, nezadrživ i nepovratan, a svet će biti topliji, sušniji i gladniji.

    U dosad, kako se navodi, najoštrijem upozorenju UN se ističe da se već kasni sa reakcijama i da je uticaj klimatskih promena već vidljiv – topljenje glečera, uništavanje koralnih grebena, sve žešći vreli talasi, obilne padavine i "mega-katastrofe".

    "Najgore će tek doći. Klimatske promene su pretnja po globalne zalihe hrane i po bezbednost čoveka. Niko na planeti neće izbeći njihov uticaj", rekao je prvi čovek IPCC Ragendra Pachauri.

    Zbog klimatskih promena snabdevanje hranom biće ugroženo jer će doći do smanjenih prinosa pšenice, pirinča i kukuruza, a promene pogađaju i pogoršavaju i postojeće zdravstvene probleme i vode do smrti povezanih s povišenjem temperature i vrućinom, pothranjenosti i drugih bolesti, piše Sky News.

    Sve više ljudi pogađaju i ekstremni vremenski uslovi, a promena temperature može dovesti i do većeg rizika od nasilnih sukoba i siromaštva, objašnjavaju za britansku stanicu stručnjaci za klimatske promene.

    Na izveštaju je radilo više od 300 naučnika iz celog sveta tokom tri godine, objavljen je na 2.600 strana u 32 toma, a upotrebljeno je dvostruko više naučnih radova o uticaju klimatskih promena.

    "Posebno je važno uvideti koliko je uticaj klimatskih promena širok, koliko je rasprostranjen na planeti i koliko prožima sve pore društva", naveli su naučnici.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE