Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kipar ukinuo limit na podizanje novca

    Kipar je ukinuo sva ograničenja na dnevno podizanje gotovine iz banaka čime je znatno popustila kontrola kapitala, uvedena posle sklapanja teškog sporazuma o finansijskoj pomoći stranih kreditora pre godinu dana.

    Popuštanje ograničenja je rezultat stabilnog jačanja poverenja i stabilnosti bankarskog sistema, saopštilo je Ministarstvo finansija.

    Pre uredbe, dnevno se iz banke moglo uzeti do 300 evra – za pojedince, i 500 evra – za preduzeća, a sada su ta ograničenja ukinuta. Uredbom se količina novca koju pojedinac može prenositi unutar Kipra, povećava sa 20.000 na 50.000 evra, a za firme se udvostručava na 200.000 evra.

    Uz to je ukinuta zabrana pristupanja oročenom ulogu pre dospeća, a građanima je olakšano otvaranje više računa u bankama, što je do sada bilo ograničeno na samo jedan.

    Međutim, zabrana transfera novca u inostranstvo ostaje na snazi. Vlasti se nadaju da će to ograničenje moći da ukinu do kraja ove godine.

    Kiparske vlasti su uvele ta ograničenja da bi sprečile bekstvo kapitala jer su ključne klauzule plana međunarodne pomoći kiparskim bankama od 10 milijardi evra, bile oduzimanje skoro polovine neosiguranih uloga u najvećoj domaćoj i zatvaranje druge po veličini kiparske banke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE