Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mihajlović: Biće i otpuštanja

    Prioritet nove vlade biće ekonomske reforme, restruktuiranje 153 društvenih preduzeća i "pod hitno" reformisanje Srbijagasa, štednja na svim nivoima, ali i nove investicije i nova radnih mesta, kaže potpredsednik SNS Zorana Mihajlović.

    U okviru reformi prvo će biti donet paket od 20 ekonomskih zakona, a potom će biti sprovedeno restruktuiranje 153 preduzeća, rekla je Mihajlović za RTS i napomenula da će neka od tih preduzeća biti likvidirana, tako da će deo zaposlenih ostati bez posla.

    Deo njih će dobiti otpremnine i moraće da se okrenu privatnom biznisu, a jedan deo će preuzeti država da im nađe nove poslove, najavila ona i dodala da je restruktuiranje važno za strane investitore da bi znali koja su preduzeća zdrava i mogu uspešno da posluju.

    Mihajlović je naglasila da se Srbijagas mora "pod hitno" reformisati i rešiti problem njegovih dugova i bankarskih garancija, napominjući da se to mora učiniti najkasnije do kraja godine, ma ko bio na čelu te kompanije.

    Ona je dodala da će se magistralni gasovod Južni tok kroz Srbiju graditi predviđenom dinamikom i nova vlada će obezbediti državne garancije za osnivački ulog za preduzeće Južni tok Srbija.

    Na pitanje da li će na snazi ostati solidarni porez, Mihajlović je to potvrdila, ocenjujući da to nije "stezanje kaiša", već pokušaj da se smanji javna potrošnja, što je samo jedna od mera koja vodi ka štednji u javnom sektoru.

    Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković rekao je da nova vlada mora štedeti širom javnog sektora, pogotovu u javnim nabavkama, a zatim i u platama u javnom sektoru, pogotovo ako bude velikih otpuštanja.

    Vučković je rekao da je dobro što ćemo imati jaku vladu koja će moći lakše da sprovede reforme javnog sektora, jer je prethodna vlada po tom pitanju bila "prilično pasivna".

    Kada postoji jaka politička volja da se sprovedu reforme, onda su i otpori manji, rekao je Vučković i ocenio da bi "dobro bilo da novi ministar privrede bude stručnjak, ali sa političkom podrškom".

    Ekonomski konsultant iz Brisela Vladimir Krulj je ocenio da nova vlada, u cilju većeg privlačenja stranih investicija, mora da smanji suvišno administriranje i fiskalno opterećenje privrede i poboljša poslovno okruženje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE