Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tehnika na rate i bez kamate

    Građani mogu da kupuju televizore, kompjutere i belu tehniku na kredit do godinu dana bez kamate. Potrebno je samo učešće od 10 ili 20 odsto, a kamatu od dva do 2,5 odsto mesečno na sebe su preuzele trgovine.

    Postupak je jednostavan. U prodavnici se odabere roba i dogovori rok otplate. Bankar dolazi u samu trgovinu, sprovede proceduru za odobravanje zajma i u roku od 24 sata odabrani predmet može da se nosi.

    Za robu u vrednosti do 60.000 dinara, neke banke od dokumenata zahtevaju samo ličnu kartu. Za veće iznose potrebne su potvrde o zaposlenju i visini primanja.

    Tako, na primer, za televizor od 60.000 dinara, građanin uplaćuje deset odsto učešća, odnosno 6.000 dinara, a ostatak se otplaćuje u 12 jednakih rata, odnosno po 4.500 dinara svakog meseca. Za banku je važno da ima samo uredan dosije u Kreditnom birou.

    Građanin svakog meseca, određenog dana uplaćuje ratu, a kamatu trgovina koja ima ugovor sa bankom.

    Inače, banke imaju svoje posebne, takozvane brze kredite na prodajnom mestu, sa rokom otplate od šest do 48 meseci. Ali u ovom slučaju kamatne stope su od 38 do 48 odsto na godišnjem nivou, jer, kako kažu bankari, imaju vrlo malo obezbeđenje.

    Osim kredita, sve više banaka ima potpisane ugovore sa prodavnicama za prodaju, na rate bez kamate, kreditnim karticama. Rokovi otplate su od tri do 12 meseci. Neke banke za ovu vrstu usluga ne zaračunavaju nikakve troškove, dok neke, zavisno od izbora roka za otplatu naplaćuju jednokratno od 500 do 1.500 dinara.

    Od beskamatne prodaje koristi imaju samo krajnji potrošači. Prodavci bele tehnike ističu da oni pokrivaju kamate, i da ih to veoma mnogo košta. Sa druge strane, niska platežna moć potrošača i kriza utiče na to da se, prilikom definisanja poslovne politike, moraju rukovoditi i tim aspektom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE