Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčkoj curi vreme

    Grčkoj Vladi curi vreme za ispunjenje obaveza prihvaćenim u dogovorima sa „trojkom“ zajmodavaca, i ukoliko Evrogrupa oceni da uslovi nisu ispunjeni, gotovo je sigurno da će već sledeće nedelje biti objavljeno da Atina neće dobiti planirane tranše kredita.

    U pitanju je ukupno nešto više od 10 milijardi evra, zaostatak iz prethodne godine od oko tri milijarde, prva tranša od 5,5 milijardi za 2014. i 1,6 milijardi od MMF. Preko potrebne pare neće stići ako Atina hitno ne povuče poteze koje odlaže od jeseni prošle godine, pišu Novosti.

    A poduži spisak je već poznat: kolektivno otpuštanje u javnom sektoru, sređivanje haosa u bankarskom sektoru i dokapitalizacija banaka, zamrzavanje ličnih dohodaka do 2017, smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje, novčano sankcionisanje za nepoštovanje naplate PDV, utvrđivanje budžetskog deficita, implementacija standarda OECD.

    Ni unutar Evrogrupe nema jedinstva oko pitanja Grčke. Tako je predsednik Jerun Dejselblum „uzdržani optimista“ jer je „šteta da veliki napori i vidljivi rezultati budu poništeni u ciljnoj ravnini“, dok nasuprot njemu komesar za ekonomska pitanja Olli Rehn oštro primećuje da „trojka ne može zauvek ostati u Grčkoj“ i da se stvari moraju odvijati kako je dogovoreno.

    Očekivano je da će se ponovo pokušati sa kompromisom, jer je vlada čvrsto odlučila da se suprotstavi novim otpuštanjima, zamrzavanju ličnih dohodaka, a naročito je sporna implementacija standarda OECD, koja, između ostalog, teško pogađa poljoprivrednike u Grčkoj.

    U Sve se umešala i domaća politička scena koja je „u preizbornim aktivnostima“ i gde je svima jasno da bi eventualno kašnjenje rata kredita bilo težak udarac za vladu Antonisa Samarasa.

    S druge strane, Evropa se sasvim sigurno ne raduje mogućem dolasku na vlast opozicije predvođene Alexisom Tsiprasom, ali bi saplitanje Samarasa bio vetar u jedra onima koje bi bili teži partneri za pregovore.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE