Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta znači kad vas gledaju u oči?

    Ljudi se sve manje gledaju u oči, a ovakav kontakt je jedan od najsnažnijih znakova neverbalne komunikacije. Pogled može da vam pomogne i odmogne u poslu, zavisno od okolnosti, ali vam može reći i kakva vam je `situacija`.

    Studija koja se bavila ovakvom komunikacijom, utvrdila je da odrasli održavaju kontakt očima u prosečnom razgovoru od 30 do 60 odsto vremena. Problem leži u činjenici da je za stvaranje minimalne emotivne konekcije neophodno održavati kontakt između 60 i 70 odsto vremena. Eksperti za ovo krive porast upotrebe tehnologije, poput pametnih telefona, koji odvlače pažnju od sagovornika.

    Novinarka The Wall Street Journal-a Sue Shellenbarger u svom tekstu na temu koliki je uticaj održavanja kontakta očima na vaše poslovno iskustvo i karijeru kaže:

    “Ukoliko šef, dok govori na sastancima, zadržava svoj pogled više na vama nego na vašim kolegama, to može biti dobar znak. Sve više istraživanja pokazuje da kontakt očima pokazuje status i uticaj, kako u razgovorima jedan na jedan, tako i na grupnim sastancima."

    Prema studiji iz 2010. objavljenoj u Journal of Nonverbal Behavior, uticajan čovek na sastancima će među prisutnima više gledati u oči one za koje smatra da takođe imaju uticaj, koje cene i uvažavaju. Ovakav obrazac je dominantniji kod muškaraca. Studija takođe kaže da će najdominantnija osoba u maloj grupi više govoriti od ostalih, kao i da će pri tom duže gledati sagovornike u oči.

    Gledanje u oči je način uspostavljanja nadmoći. Žene upotrebljavaju više kontakta očima od muškaraca u poslovnoj komunikaciji, ali su na sastancima demokratičnije i pokušavaju jednako da gledaju sve učesnike u grupi.”

    Julia Minson sa Harvard Kennedy School of Government nakon studije koju je sprovela sa svojim timom, a sa ciljem istraživanja neverbalne komunikacije pogledom, došla je do zaključka da kontakt očima može da šalje različite poruke u zavisnosti od situacije. Dok je kontakt očima znak poverenja u prijateljskim okolnostima, u drugačijim okolnostima može biti znak za dominaciju i zastrašivanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE