Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Konstruktivni razgovori sa MMF

    Razgovori sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) protekli su u konstruktivnoj atmosferi, a biće nastavljeni nakon formiranja nove srpske vlade, saopštilo je ministarstvo finansija Srbije.

    Misija MMF-a boravila je u Beogradu od 26. februara do 13. marta, kako bi otpočela pregovore sa predstavnicima vlasti u Srbiji o novom aranžmanu iz predostrožnosti.

    Prema informacijama koji su preneli beogradski mediji, MMF očekuje od Srbije uštede u državnoj kasi od pola milijarde evra godišnje i to u naredne tri godine, kako bi se uštedelo milijardu i po evra, što je i rok u kojem je realno da reforme daju i prve konkretne rezultate.

    Cilj posete Misije MMF-a bilo sagledavanje stanja državnog budžeta i javnih finansija Srbije, što je osnov za pregovore o novom aražmanu iz predostrožnosti.

    O tom aranžmanu će odlučiti nova vlada koja će biti formirana posle paralamentranih izbora koji se održavaju u nedelju, 16. marta.

    Aranžman iz predostrožnosti podrazumeva dogovor o programu reformi, ekonomskih i fiskalnih mera Vlade Srbije, čiju realizaciju bi pratio MMF, uz stavljanje na raspolaganja Srbiji određenih sredstava, koja ne mora da se povlače.

    Poslednji aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut februara naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE