Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Niš gradi mini hidroelektrane na vodosistemu

    Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će izgraditi mini hidroelektrane na vodosistemu sa godišnjom proizvodnjom struje od 1,8 gigavatsati.

    Mini hidrelektrane gradiće se na dve lokacije, na Viniku i kod Čukljenika, a vrednost projekta iznosi 280.000 evra, rečeno je na prezentaciji projekta.

    Na prvoj lokaciji instalisana snaga je oko 200 kilovata, a na drugoj 135 kilovata, rekao je profesor Mašinskog fakulteta u Nišu dr Živojin Stamenković.

    Kako je naveo, ove godine će biti pripremljen projekat i obezbeđene potrebne dozvole, dok je izgradnja planirana za narednu godinu.

    Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da, na osnovu potpisanog ugovora sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine, može da garantuje pribavljanje potrebne dokumentacije u najkraćem mogućem roku.

    On je izrazio zadovoljstvo što se projekat realizuje sa osloncem na domaće znanje i sopstvene mogućnosti.

    Projekat u saradnji sa Javno-komunalnim preduzećem "Naisus" realizuje Mašinski fakultet u Nišu u saradnji sa Elketronskim fakultetom u tom gradu.

    Kako je rečeno na prezentaciji, izgradnja mini hidroelektrana neće uticati na snabdevanje vodom i neće uticati na promenu kvaliteta vode u cevovodu, a obezbediće u prvoj fazi uštedu do 20 odsto potrebne energije vodovodu, dok bi te uštede kasnije mogle da dostignu nivo od 40 odsto.

    Grad Beč ima 14 instalisanih mini hidroelektrana, a ovakvi kpaciteti obnovljivih izvora energije izgrađeni su u Švajcarskoj, Nemačkoj i u novije vreme u Italiji, rečeno je na prezentaciji.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE