Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mala Buffetova pomoćnica

    Prema jednom Gallupovom istraživanju, da mogu da biraju, zaposleni bi više voleli da im šef bude muškarac, nego žena. Kada se udruže mišljenja psihologa, sociologa, i drugih stručnjaka, glavni razlozi zašto bi zaposleni pre da rade sa ’šefom’ nego sa ’šeficom’, svode se na to da  žene kao šefovi imaju manju ’širinu’ u ponašanju, da pokušavaju da usvoje karakteristike muškarca na liderskoj poziciji i da im je, za razliku od muških šefova, važno šta o njima misle zaposleni i žele to da znaju.

    Kada pročitate priču o Tracy Britt Cool koju je napravio Bloomberg, ovakva istraživanja se potvrđuju kao tačna.

    Cool je u konglomerat Warrena Buffeta, Berkshire Hathaway, došla pre četiri godine u paketu sa još dvojicom nešto starijih kolega, Todd Combsom i Ted Weschlerom. Buffet je ovaj ’trijumvirat’ nazvao ’Ts’ (zbog imena: Tracy, Todd i Ted). I dok su Combs i Weschler dobili u zadatak portfolia kompanija van SAD, glavni zadatak Tracy Britt Cool bile su ’manje’ kompanije.

    I sam Buffet kaže da postoje kompanije u Berkshire ’carstvu’ u kojima nikad nije bio, a poseduje ih već godinama. „Tracy je sposobna da radi na stvarima za koje ja ili nemam vremena ili sam suviše lenj. Ona razmišlja kao ja,“ rekao je Buffet Bloombergu.

    Toliko poverenje u mlađanu Cool, Buffet je imao od trenutka kada je 2009. doveo u kompaniju. Pravo iz biznis škole Cool, tada 25-godišnjakinja, postaje zadužena za najnoviju investiciju, polovinu vlasništva nad kompanijom Berkadia Commercial Mortgage. Cool je od tada uspela da povrati celu investiciju od 217 miliona dolara i vinula se u zvezde Berkshirea.

    Postaje Buffetova savetnica od najvišeg poverenja, putuje celom zemljom kako bi obišla i ’sredila’ situaciju u kompanijama malog ranga u Berkshire Hathaway-u. Vremenom postaje šefica u četiri Buffetove kompanije, koje imaju prihode od više od četiri milijarde dolara i zapošljavaju više od deset hiljada radnika.

    Međutim, u poslednje dve godine otpustila je tri top izvršna direktora u kompanijama pod njenim nadzorom, a ulaže napore da ih otpusti još više. Uspela je da postane takozvani ’prenosilac poruka’ šefa, pa je otpustila Steve McKenzieja koji je deceniju ranije pomogao Buffetu da kupi Larson-Juhl, a svrgnula je Denisa Abramsa, koji već 17 godina radi u kompaniji, navodno zbog neslaganja sa ’velikim šefom’. Na njihova mesta dovodila je uglavnom svoje prijatelje sa studija, koji su postali njeni ’prenosioci poruka’ i nastavili sa otpuštanjem onih ’ispod sebe’. Međutim, jedan od prijatelja, Bob Merritt koga je postavila da vodi Benjamin Moore, kompaniju koja se bavi proizvodnjom boja, dobio je i sam otkaz. Ni Cool ni Merrit nisu povodom toga ništa hteli da izjave za Bloomberg.

    Bloomberg navodi i da je jako teško doći do onih koji bi uopšte želeli da pričaju o tome šta se dešava u Hathaway-u otkad se Cool pita za mnoge stvari. Oni navode da je samo polovina od desetak bivših zaposlenih koje su kontaktirali htela uopšte da govori na tu temu. Ostali se plaše da ne naruše odnose sa mladom Tracy. Oni koji su hteli nešto da kažu, navode da je Cool na sastancima uprave radije volela da sluša šta ostali pričaju, negoli da aktivno učestvuje u razgovoru. Kažu da su novi direktori koji su dolazili u kompanije pod njenom upravom i ’rezovi’ koji su usledili, narušili pretežno kolegijalnu atmosferu u ovim poslovnim zajednicama.

    Međutim, činjenica je da Cool donosi profit Buffetu. Zato ju je odredio za članicu Upravnog odbora u Heinzu, koji je prošle godine kupio za 29 milijardi dolara. Iako sklon izreci 'da je novog psa teško naučiti starim trikovima', Buffetovo poverenje u Cool izraženo je i u njegovoj izjavi da će ona biti od izrazite važnosti za njegovog naslednika. „Ona je u toku sa dešavanjima u desetinama kompanija u sastavu Berkshire Hathaway. Možda i više nego bilo ko drugi,“ rekao je Buffet.

    Ne znamo samo kakvi su planovi Tracy Britt Cool po tom pitanju. ’Pikira’ li ona Buffetovo mesto?

    'Ova devojka plaši’

    Njene kolege sa koledža u Kanzasu izglasali su je za osobu koja će najverovatnije u budućnosti postati milijarder. Stipendiju od deset hiljada dolara dobila je 2003. godine, a na studijama je bila osnivač grupe pod nazivom Smart Woman Securities, koja se bavila edukacijom članica od toga šta je zajednički interes, do toga kako pripremiti pič za potencijalne investitore. Njena koleginica sa studija ovako je opisuje: „Prvo što sam pomislila je ’o, Bože kako me ova devojka plaši, tako je profesionalna’. Njena definicija zabave nije baš ono što mi smatramo zabavom. Njena ’zabava’ je bila pregledanje godišnjih izveštaja hartija od vrednosti.“

    Na studijama u Harvard Business School bila je predsedavajuća Harvard Undergraduate Women in Business, članica Izvršnog odbora Women’s Leadership Conference i član ’sestrinstva’ Kappa Alpha Theta. Tokom studija imala je praksu u kompanijama, kao što su Lehman Brothers i Bank of America.

    Bliskost sa Buffetom

    Bliskost Buffeta i Cool može se potvrditi u dva detalja. Warren Buffet ju je zajedno sa ocem Richardom otpratio do oltara kada se prošlog septembra udala za advokata Scott Coola. Kada je Buffetova ćerka Susan pravila zabavu povodom Dana nezavisnosti, među uvaženim gostima bio je i par Cool.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE