Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kinezi kupuju stanove za 44 mlrd. dolara u Australiji

    Kineski kupci će, prema očekivanjima, u narednih sedam godina kupiti 44 milijarde dolara vredne stanove i kuće u Australiji, predviđa izveštaj Credit Suissea.

    Ova investiciona banka procenjuje da 12 odsto novih domova, a čak 18 odsto u Sidneju i 14 odsto u Melburneu, kupuju Kinezi.

    Stranci s dozvolom boravka u Australiji imaju pravo da kupe samo novoizgrađene nekretnine.

    Prema izveštaju, Kinezi svake godine kupe oko pet milijardi dolara vredne nekretnine u Australiji.

    Da podsetimo, agencija AP je prošle godine pisala o tome da najbogatiji ljudi Kine sve više investiraju u inostranstvu u nastojanju da očuvaju svoje bogatstvo u uslovima brzih promena ekonomije zemlje. South Morning China Post u septembru je objavio da je ova zemlja zbog sve veće potražnje za hranom kupila u Ukrajini pet odsto ukupne površine ove zemlje.

    Izveštaj Credit Suissea usledilo je nakon što su podaci Odbora za reviziju stranih investicija (FIRB) pokazali da su tokom 2012. i 2013. najveći strani investitori u australijske nekretnine bili Kinezi.

    Broj Kineza koji sebi mogu da priušte stan u Sidneju će, prema očekivanjima, do 2020. porasti za 30 odsto.

    Kinezi su u proteklih sedam godina kupili australijskih nekretnina u vrednosti od 24 milijarde dolara.

    U izveštaju se upozorava da toliko interesovanje može poremetiti australijsko tržište nekretnina i obesmisliti metode procene vrednosti koje se zasnivaju na odnosu spram prosečnih lokalnih prihoda.

    "Stanovnicima centra Londona ovo je već neko vreme poznato. Mnogi od njih su dobro plaćeni investicioni bankari, ali se još uvek ne uspijevaju domoći udela u kapitalu čiji su mnogi vlasnici bogataši s Bliskog istoka, iz Severne Afrike ili drugih delova Evrope," piše u izveštaju.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE