Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS zadržala referentnu kamatnu stopu

    Izvršni odbor Narodne banke Srbije zadržao je referentnu kamatnu stopu na 9,5 odsto, uz ocenu da se međugodišnja stopa inflacije u januaru vratila u granice cilja, kako je NBS i najavljivala.

    Oprezno vođenje monetarne politike nalaže trenutno povećana nestabilnost na međunarodnim finansijskim tržištima, prouzrokovana geopolitičkim previranjima i odlukom Američkih federalnih rezervi da postepeno smanjuje obim kvantitativnog popuštanja, što pojačava oprez investitora i može imati negativan uticaj na priliv kapitala, ističe se u saopštenju NBS.

    Izvršni odbor očekuje da će dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije doprineti smanjenju izloženosti domaće ekonomije spoljnim rizicima i pada likvidnosti na međunarodnim finansijskim tržištima.

    U tom pravcu bi delovao i očekivani aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, jer bi ojačao kredibilnost mera za održavanje makroekonomske stabilnosti i održivog rasta, ocenio je Izvršni odbor NBS.

    Po prognozi Izvršnog odbora, na osnovu podataka da je ekonomska aktivnost na početku godine u porastu u većem broju grana prerađivačke industrije, u 2014. moguće je očekivati pozitivne stope privrednog rasta, čemu će doprineti očekivani oporavak u zoni evra i početak pregovora o pridruživanju EU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE