Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nova vlada da iskoristi preporuke sa Kopaonika

    Na Kopanik biznis forumu, koji zvanično počinje danas, biće iznete preporuke koje bi buduća vlada mogla da iskoristi za uspešnije sprovođenje reformi u oblasti ekonomske politike, kažu učesnici skupa.

    Selektor Kopaonik biznis foruma, Dragan Ðuričin rekao je da očekuje da će, budući da se forum održava pre izbora, političarima biti skrenuta pažnja na ozbiljnost ekonomske situacije u Srbiji i da se daju predlozi za hitne, taktičke i strategijske mere.

    On je podsetio da je ovogodišnja tema 21. biznis skupa po redu – "Kako transformisati Srbiju u Evropi koja se menja", jer je Srbija u regresiji i kasni za drugim privredama u tranziciji.

    "I Evropa je u svojevrsnoj regersiji poslednjih godina tako da se nalazimo u paradoksu – da smo u krizi u okviru krize", kazao je Ðuričin.

    Ðuričin je rekao da će na kraju Kopaonik biznis foruma preporuke biti date u dokumentu "Kopaonik konsenzus" koji će kao i svake godine sadržati stavove povodom glavnih pitanja i tema.

    "Političari koji vode državu ako budu znali da upotrebe naša promišljanja mislim da će biti dobro", dodao je on.

    Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je da je veoma važno što će se na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu, pre nego što dobijemo novu vladu i novu ekonomsku politiku, moći objektivno da čuje u kakvom je stanju srpska privreda.

    "Da vidimo koje su dileme u pogledu privrednog razvoja i da sagledamo različite aspekte, mislim i na javne finansije i na realnu privredu, na osiguranje i bankarstvo, jer forum je zaista pravo mesto gde se mogu čuti neke teme koje nisu često u fokusu javnosti", istakao je Vučković.

    On očekuje da će se na forumu čuti različiti argumenti i stavovi kako bi se objektivno ocenila dosadašnja ekonomska politika i problemi srpske privrede.

    "Učestvovaće i ljudi koji će biti deo buduće vlasti i biti kreatori ekonomske politike, koji će moći da sagledaju stanje i razmotre različite alternative", dodao je Vučković.

    Ozbiljnost problema u zemlji i zaoštreni problemi doprineće da svi mnogo više uradimo na sprečavanju krize dugova, da se pronađe put za nastavak reformi, ekonomski rast i pristupanje EU, ocenio je profesor FEFA Univerziteta Dušan Vujović.

    Ovogodišnji Kopaonik biznis forum okupiće vodeće političare i ekonomiste koji će kroz različite teme pokušati da daju odgovore na važna ekonomska pitanja u zemlju ali i da predlože rešenja, naveo je on.
    Prema njegovim rečima, fokus na forumu bi trebalo bi da budu teme vezane za goruće ekonomske probleme a dopunska tema biće pristupanje Srbije EU.

    Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije Tolica Spasojević rekao je da je Srbija napravila politički korak ka Evropi, a da je važno da napravi i ekonomski.

    "Evropa se menja, to je znak da i Srbija treba da se menja još brže i da bi to i ostvarili potrebno je da čujemo mišljenje i naših akademskih stručnjaka, privrednika i stranih investitora", kazao je Spasojević.

    "Trodnevni forum je vreme kad možemo da na neki način damo dobru glazuru pred predstojeće izbore, biće tu i političara i nadam se da će da čuju poruke", kazao je Spasojević.

    "Pre svega nužda će naterati naše politicare da krenu ka reformama, a mi smo tu da pomognemo i usmerimo ih u pravcu koji smatramo da je najbolji za naše društvo", zaključio je Spasojević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE