Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bačević: Zlatom `oživeti` Zlataru

    Ministar rudarstva Milan Bačević kaže da je potrebno pokrenuti i modernizovati Zlataru Majdanpek, a da bi to moglo da se uradi tako što bi se jedna količina zlata koja se proizvodi opredelila za pokretanje proizvodnje u toj zlatari.

    Insistiraću na tome i očekujem da bi Narodna banka Srbije mogla da da saglasnost, da se izvesne količine zlata opredele za tu svrhu, rekao je ministar Bačević posle sastanka sa rukovodstvom opštine Majdanpek i poslovodstvom rudnika bakra i zlata Majdanpek.

    On je ukazao da je oživljavanje te zlatare značajno za opštinu Majdanpek ali i za celu Srbiju, jer je to jedna od najperspektivnijih kuća kojoj je ranije samo Zlatarna Celje mogla da konkuriše.

    On je dodao, da bi sa menadžmentom Rudarsko topionicarskog basena Bor u čijem sastavu je i rudnik bakra i zlatara u Majdanpeku, trebalo da se dogovori.

    Predsednik opštine Majdanpek, Dejan Vagner rekao je Tanjugu, da je prerada zlata u Zlatari trenutno blizu nule i da je potrebno uložiti oko 20 miliona evra za njeno oživljavanje, odnosno za nabavku sirovine, obrtnog materijala, obnavljanje dela opreme i sistema prodaje.

    Vagner je istakao da je, pre toga, neophodno doneti zakon o prometu plemenitih metala, jer ta zlatara ima obavezu korišćenja žiga na nakitu, što je dodatni trošak za nju, dok privatne zlatare nemaju tu obavezu.

    Predstavnici Opštine su istakli da je potpuno besmisleno da u Majdanpeku postoji proizvodnja, ali ne i prerada zlata. Zato Zlataru treba oporaviti, a potom je mnogo lakše pronaći za nju strateškog partnera, ukazalo je opštinsko rukovodstvo. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE