Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Španija bila teret, a sad motor Evrope

    Španija će podići prognozu ekonomskog rasta na jedan odsto za ovu godinu i na 1,5 odsto za 2015, izjavio je premijer Mariano Rajoy koji isključuje opcije poput nove pomoći, izlaska iz evrozone ili gubitka poverenja u tu pirinejsku zemlju.

    Trenutna prognoza rasta za 2014. iznosi 0,7 odsto, nakon što je španska privreda prošle godine potonula 1,2 odsto u vreme borbe sa posledicama "pucanja balona" na tržištu nekretnina iz 2008, prenosi France presse.

    Četvrta po veličini ekonomija evrozone se u trećem kavrtalu 2013. izvukla iz recesije uz privredni rast od 0,1 odsto, najvećim delom zahvaljujući rastu izvoza.

    Rajoy navodi da su za izvlačenje zemlje iz recesije zaslužne teške ekonomske reforme i mere štednje koje je pokrenula njegova konzervativna vlada. Španija je bila teret Evrope, a sada je njen motor, rekao je premijer u obraćanju parlamentu.

    "Verovatnoća da ćemo tražiti međunarodnu pomoć, izaći iz evrozone, izgubiti poverenje – više nisu opcije", rekao je Rajoy.

    Iako je izbegla da zatraži širi paket finansijske pomoći sredinom 2012, španska vlada je morala da traži 41,3 milijarde evra vredan zajam od evrozone da bi spasila posrnule banke, opterećene visokim nivoom rizičnih sredstava.

    Rajoy je takođe rekao da vlada ove godine očekuje rast zaposlenosti. Stopa nezaposlenosti trenutno iznosi nešto iznad 26 odsto.

    Foto: Facebook

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE