Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Manjak kredita, prostor za reprogram dugova

    Oko 255 hiljada građana je stalno u minusu i taj dug, zajedno sa dugom po karticama, prelazi 600 miliona evra, a banke upozoravaju da sve više građana i preduzeća kasni u otplati kredita i kao rešenje, predlažu reprogram dugova, posebno preduzetnicima.

    U Udruženju banaka tvrde da nenaplativi krediti rastu i da to stvara sve veće troškove. Profit banaka u 2012. bio je 345 miliona evra, a u prvih devet meseci prošle godine za 100 miliona manji. Neprestano korišćenje minusa po tekućem računu je skupo i treba biti oprezan.

    Kamatna stopa u Nemačkoj, gde je inflacija jedan odsto, na takve pozajmice je oko 40 odsto. To je svuda vrlo skupa transakcija, jer klijent koristi nešto što nije njegovo, a sistem obezbeđenja je najslabiji i najrizičniji za banku, objašnjava sekretar Udruženja Veroljub Duglić.

    Kako je novih kredita sve manje, najčešći posao banaka je reprogram starih potraživanja od preduzeća i tu kamate nisu tako visoke kao one za građane. Banke nisu više tako krute kada pregovaraju s preduzećima o uslovima refinanisranja pozajmice.

    Svako kašnjenje u otplati kredita je mnogo ozbiljnije, jer je stopa nenaplativih kredita u decembru bila 27 odsto, a na to se izdvaja skoro još toliko novca za rezervisanje gubitaka. To je objašnjenje zašto je u Srbiji u proteklih godinu i po pet banaka manje, a nenaplativi dug sve veći.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE