Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hiljade ekskluzivnih kvadrata pod kontrolom sindikata

    Uvidom u katastar nepokretnosti stiče se utisak da su sindikalci, posle države, vlasnici ili besplatni korisnici najvećeg broja kvadrata u Srbiji. Savez samostalnih sindikata Srbije ima 102 upisane nepokretnosti sa najmanje 60.000 kvadrata.

    Naime, u katastru je zavedeno i mnoštvo nekretnina koje se vode na lokalne sindikate, a čija kvadratura uopšte nije zabeležena. Prema nekim procenama, samo u centru Beograda sindikat ima oko 13.500 kvadrata ekskluzivnog poslovnog prostora, pišu Novosti.

    Jedan broj kancelarija sindikati zaista i koriste, međutim gro toga izdaju. Koliko tačno i koliki su im mesečni prihodi, ne zna se. Na vrlo malo nekretnina je SSSS uknjižen kao formalni vlasnik, uglavnom je korisnik državne ili držalac društvene imovine.

    Željko Veselinović lider USS Sloga, kaže da SSSS ima oko 66.000 kvadrata, od čega je više od trećine u Beogradu. I u glavnom gradu i u ostalim mestima širom Srbije njihove nekretnine nalaze se na najekskluzivnijim lokacijama.

    Jedan deo su neovlašćeno prodali, ali najveći deo rentiraju. Sporazumima im je gro toga na nezakonit način dat na upravljanje devedesetih. Znamo da su neka preduzeća i društva već tužila SSSS, jer neosnovano koristi državnu imovinu.

    Veselinović dodaje da ovaj sindikat priprema dokumentaciju na osnovu koje će i sam tužiti SSSS, a možda i državu jer im je besplatno dala na korišćenje imovinu Srbije, od koje oni sada zarađuju.

    Pozvaćemo i ostale sindikate da nam se pridruže, jer verujemo da je svima u interesu da se imovina ravnomerno podeli prema broju članova sindikata. Apsurd je da Novi sindikat zdravstva i Unija prosvetnih radnika moraju da im plaćaju nemali zakup u Domu sindikata.

    Lider ASNS Ranka Savić svakako smatra da mora doći do podele sindikalne imovine. ASNS u Beogradu plaća mesečno kiriju 800.000 dinara. U startu smo u nepovoljnijem položaju od SSSS, koje je pravo preduzeće jer 80 odsto nekretnina rentira.

    Pritisci da se sindikalna imovina podeli praktično traju od 2000. Na ovome su insistirale i Međunarodna organizacija rada i Međunarodna konfederacija slobodnih sindikata, ali bez rezultata. Ovo pitanje mogao bi da reši zakon o sindikatima, koji bi država trebalo što pre da donese, smatraju ovi sindikalni lideri.

    Sa njima se, međutim, ne slaže lider UGS Nezavisnost Branislav Čanak, koji kao pravnik veruje da će sud Veselinovićevu tužbu u startu odbaciti, jer nikad zvanično nisu ni tražili podelu imovine. 

    Takođe, dodaje da je trenutno rešenje da svi plaćaju kiriju, a jedan sindikat izdaje prostor u zakup nepravedno, ali misli da će se to pitanje rešiti u okviru EU integracija. Na sve ovo, lider SSSS Ljubisav Orbović nije imao komentar.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE