Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pripreme za zajam iz UAE

    Vlada je prihvatila izveštaj sa pregovora sa Fondom za razvoj Abu Dabija, u vezi sa odobravanjem zajma za finansiranje prve faze razvoja za navodnjavanje.

    Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić je ukazao da Vlada Srbije priprema obimnu dokumentaciju za korišćenje kredita iz Emirata gde je prvih 100 miliona dolara predviđeno je za navodnjavanje, istakavši da je navodnjavanje nacionalni interes.

    U ratarstvu su navodnjavanjem prinosi u prosečnoj sezoni veći za 30 odsto, u voćarstvu za 40 odsto, u povrtarstvu čak i do 50 odsto, ali na žalost mali broj obradivih površina se u Srbiji navodnjava, istakao je Glamočić.

    On je rekao da se danas u Srbiji navodnjava oko 165.000 hektara ili svega 10 odsto površina pogodnih za primenu ove agrotehničke mere, a da bi korišćenjem navodnjavanja stočari mogli da ostvare jeftiniju proizvodnju hraniva i time zaustave pad ove proizvodnje, a upotrebom stajnjaka poprave kvalitet zemljišta.
    Drugih 100 miliona dolara zajma iz Emirata namenjeno je za investicije u poljoprivredi, a ovi krediti su sa povoljnom kamatom i na duži period, istakao je Glamočić.

    On očekuje da se sa sličnim investicijama uključe i posebno lokalne samouprave, jer, na osnovu Zakona o podsticajima, one mogu da izdavajaju i ulažu novac u navodnjavanje. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE