Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tabaković:Bankarski sistem nije ugrožen

    Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je danas da bankarski sistem u Srbiji nije ugrožen, da sve banke dobro posluju i da će centralna banka učiniti sve da stabilizuje dinar.

    "Svih preostalih 29 banaka u Srbiji ne nalaze se u problemima u kojima je bila Univerzal banka, ali takvo stanje može da bude ugroženo manipulacijom – da se stvori nesigurnost medju štedišama, deponentima i investitorima stvaranjem nepoverenja prema bankarskom sistemu", upozorila je Tabakovićeva u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS).

    Dodala je da stalne kontrole NBS-a, kao i visina obavezne rezerve i stanje likvidnosti u bankama, pokazuju da one dobro rade.

    Guvernerka je rekla da prve procene pokazuju da su četiri banke kojima su oduzete dozvole za rad – Agrobanka, Univerzal banka, Privredna banka i Razvojna banka Vojvodine, koštale gradjane i budžet oko 800 miliona evra.

    "Ali, to su prve procene, samo jedna Agrobanka, koštala je budžet kroz fond koji je imala Agencija za osiguranje depozita, ali i poreske obveznike, blizu 400 miliona evra", rekla je Jorgovanka Tabaković.

    Prema njenim rečima, osnovni razlog za propast tih banaka bio je taj što nisu preduzimane odgovarajuće mere, već su se problemi odlagali, a štampale se obveznice i ulivao gotov novac iz budžeta u banke.

    Tabakovićeva je ponovila da je štednja gradjana sigurna, pošto država štiti klijente banaka koji su imali štednju do 50.000 evra.

    "Oni koji imaju veće uloge, oni mogu da budu naplaćeni iz stečajne mase", rekla je Jorgovanka Tabaković.

    Guvernerka je rekla i da dinar slabi od početka godine zbog turbulencija na američkom tržištu, odnosno povlačenja investitora i jeftinog novca.

    Upitana da li su izbori razlog za povlačenje investitora, ona je odgovorila da bi "uticali mnogo više, da stranke nisu svesne neophodnosti reformi".

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE