Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li bosanski scenario preti regionu?

    Da li socijalno-ekonomski bunt građana zemlje sa stopom nezaposlenosti od skoro 45%  može da se prelije u zemlje regiona koje, čini se, imaju slične ako ne i iste probleme? Ovim pitanjem se, uveliko, bave regionalni mediji.

    Socijalni nemiri tokom vikenda prouzrokovani teškim ekonomskim stanjem građana Bosne i Hercegovine uzburkali su regionalnu, ali i svetsku javnost. “Bosansko proleće” kako su neki okarakterisali rušilački pohod građana BIH ka državnim institucijama doveli su do ostavki više kantonalnih političkih funkcionera i vlada, a eventualni nastavak bi mogao da dodatno pogorša investicionu klimu u zemlji.   Da li socijalno-ekonomski bunt građana BiH  može da se prelije u zemlje regiona? 

    Pogledajte VIDEO Kako je sve počelo?

    Posetu Dodika i predsednika najjače opozicione stranke Republike Srpske Mladena Bosića Beogradu, te hrvatskog premijera Milanovića Mostaru, ocenjuje se kao odraz straha. Zvanični Beograd i Zagreb se plaše da bi se ista situacija mogla desiti u Beogradu tj. Zagrebu.

    “Situacija u Srbiji i Hrvatskoj nije idilična kada je reč o ekonomiji. Upravo to siromaštvo je bilo okidač za ono što se desilo u Bosni” – izjavio je Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam za B92. Na terenu, u Beogradu, je preko društvenih mreža za danas najavljen skup podrške narodu BiH.

    Crnogorske Vijesti najavljuju mogući dolazak “proleća” u Crnu Goru. Daliborka Uljarević, direktorka Centra za građansko obrazovanje, u izjavi za podgorički list ističe da  Vlada ništa ne radi na rešavanju socijalnih problema i da, uprkos tome što u CG ne postoji kultura otpora, može doći do izlaza građana na ulice usred izveštaja iz susedne BiH.

    Puno je mišljenja da scene viđene na ulicama Tuzle, Sarajeva, Bihaća i drugih gradova BiH  nemaju samo ekonomski već i politički predznak. Tako Večernje novosti pišu da pored zahteva za većim penzijama, platama i otvaranjem radnih mesta, protestanti sve više iskazuju zahteve za ustavnim promenama u zemlji. Novosti ocenjuju da je za razliku od Federacije BiH u Republici Srpskoj bilo mirno.

    Upravo Damir Butković, poznati hrvatski novinar, u autorskom tekstu za Jutarnji.hr postavlja pitanje “zašto su protesti ograničeni isključivo na bošnjačka područja BiH?”.  Butković iznosi svoja predviđanja po pitanju prelivanja protesta  ocenom da je bosansko proleće “u najboljem slučaju tek bosansko proleće”.  

    Danas je, inače, Hamdija Lipovača podneo ostavku na predsednika Vlade Unsko-sanskog kantona, čime je  i četvrti kanton u kome su se desili nemiri ostao bez “premijera”, a za podne su i novi protesti u Sarajevu.

    Foto: Beta/FaH

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE