Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija sa Južnim tokom novo evropsko energetsko čvorište

    Gasovod Južni tok doneće Srbiji ne samo neprekidno snabdevanje gasom, već i preoblikovanje ekonomske strukture zemlje i stvaranje novog evropskog energetskog čvorišta, kažu u Gazpromu.

    Južni tok će ojačati ulogu Srbije u regionu, a gasovod će biti i glavni izvor ulaganja u zemlji, dajući značajan podstrek daljoj regionalnoj integraciji, istakli su u Gazpromu.

    Na granici sa Bugarskom, Srbija će dobijati 42 milijarde kubnih metara godišnje, a do Mađarske će prenositi oko 37 milijardi kubnih metara, istakli su u tok kompaniji.

    Pružajući direktan pristup najbogatijim rezervama najekonomičnijeg i ekološkog fosilnog goriva, projekat Južni tok će obezbediti energetsku stabilnost bez presedana u Evropi i drastično promeniti energetsko tržište u regionu.

    Kada je reč o izgradnji krakova za Republiku Srpsku i Hrvatsku, u Gazpromu kažu da su uvek za to da istraže takve mogućnosti ukoliko postoji interesovanje korisnika i da svako proširenje Južnog toka zavisi od detaljne procene domaće potražnje i komercijalne održivosti.

    U odgovoru na pitanje šta znači kada je neka zemlja energetsko čvorište i kolika je to geopolitička i ekonomska korist, u Gazpromu kažu da će uz pouzdano snabdevanje gasom i privredni rast podstaknut Južnim tokom, Srbija poboljšati industrijske izglede zemlje i dobiti jaču političku poziciju ne samo na Balkanu, već i širom Evrope.

    Cevovod će ojačati uticaj zemlje u regionu i potencijalnu funkciju čvorišta kroz unapređenje sigurnosti snabdevanja Srbije i izgradnju dodatnih krakova gasovoda ka na primer, Republici Srpskoj.

    Južni tok će takođe doprineti i ukupnoj gasifikaciji Srbije i daljem razvoju njenog tržišta gasa u odnosu na susedne zemlje.

    Izgradnja Južnog toka u Srbiji je počela u novembru prošle godine, a planirana su ulaganja u taj gasovod od više od 1,9 milijardi evra.
     

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE