Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlada Kosova predlaže da Trepča bude javno preduzeće

    Ministar privrednog razvoja Kosova Fadilj Ismajli je rekao da je Vlada usvojila predlog amandamana na Zakon o javnim preduzećima po kojem bi metalurški kombinat Trepča postao javno preduzeće.

    Ismalji je za prištinski dnevnik Koha ditore izrazio uverenje da bi se u februaru taj amandaman mogao naći na dnevnom redu Skupštine Kosova. Primenom tog amandmana Trepča bi bila u vlasništvu Vlade Kosova, kao i ostala javna preduzeća.

    "Ovo je najbrži mogući put da se Trepča izuzme iz nadležnosti Kosovske agencije za privatizaciju koja nema kapacitete da to preduzeće tretira kao kompleks", rekao je Ismajli.

    Trenutno je Trepča pod moratorijumom koji je stavilo Specijalno veće Vrhovnog suda i njom kao društvenim preduzećem upravlja KAP.

    Promenu vlasništva nad tim metaluškim gigantom, kako pišu mediji, podržava ambasador Velike Britanije na Kosovu Ian Cliff. Po njegovim rečima, za Kosovo će biti dobro da imovina Trepče postave vlasništvo Vlade i pređe u nadležnost Ministarstva za privredni razvoj.

    Beograd i Priština se spore o vlasnišstvu nad Trepčom i očekuju da taj spor bude rešen u okviru pregovora u Briselu.

    Taj kombinat je pre tridesetak godina zapošljavao više od 20.000 radnika, a danas ima oko 1.500 radnika albanske nacionalnosti i 1.000 srpske, koji rade u različitim sektorima koji se nalaze u južnom i severnom delu Kosovske Mitrovice.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE