Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kad bi dijaspora investirala u Srbiju?

    Od doznaka iz inostranstva, u Srbiju se prošle godine slilo oko četiri milijarde evra, od kojih je samo deset odsto investirano u biznis. Dijaspora za 10 godina poslala dva i po puta više doznaka nego što iznose direktne strane investicije.

    U Srbiji se svake godine slije više od četiri milijarde evra doznaka iz inostranstva, od toga milijardu do milijardu i po evra u gotovini koja se šalje preko rođaka i prijatelja. 

    Na taj način pomoć dobija, prema podacima Kancelarije za dijasporu Vlade Srbije i Svetske banke, oko 800.000 ljudi, ali se samo deset odsto od poslatog novca pretoči u investicije.

    Prošla godina će najverovatnije biti rekordna, jer je u prvih 11 meseci, znači bez prazničnog decembra, legalnim kanalima u Srbiju ušlo 2,77 milijardi evra od doznaka. To znači da može biti premašen rekord iz 2008, kada se u Srbiju slilo 3,25 milijardi evra iz dijaspore, navode u NBS.

    Prema podacima Kancelarije za dijasporu, naši ljudi koji rade u inostranstvu pošalju oko pet milijardi dolara godišnje u Srbiju u vidu doznaka, ali od toga samo 10 odsto se investira.

    U drugim zemljama investicije iz dijaspore su otprilike jednake iznosu njihovih doznaka, što znači da bi po ovom osnovu srpska dijaspora ovde mogla da uloži bar pet milijardi dolara svake godine, navode u Kancelariji za dijasporu.

    Ovako, iako je naša dijaspora jedna od najdarežljivijih po novcu koji šalje, po investicijama je na samom dnu lestvice. Kancelarija za dijasporu je pokrenula projekat "Zaposlimo Srbiju" kako bi sa lokalnim samoupravama našoj dijaspori ponudili dobre uslove za ulaganje, uz minimum birokratije.

    Podaci Svetske banke pokazuju da je za deset godina dijaspora putem doznaka u Srbiju poslala 43 milijarde dolara i da one čine čak 13,7 odsto našeg BDP. To takođe znači da je od 2000. do 2010. u Srbiju stiglo dva i po puta više doznaka nego direktnih stranih investicija.

    Novac dolazi najviše iz Austrije, Nemačke, Švajcarske, SAD i Francuske. Među 155 rangiranih zemalja, Srbija je na petom mestu po visini doznaka po stanovniku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE