Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenci u Jadranu istražuju termalne izvore

    Istraživanja morskog dna na slovenačkom delu Jadrana, ukazuju na određene količine metana, manje verovatno je postojanje nalazišta nafte, dok su komercijalno potencijalni podzemni izvori termalnih voda sa temperaturama od preko 60 stepeni.

    Budući da su hrvatski istraživači spominjali da se mnogo nafte i gasa nalazi između Istre i reke Po u Italiji, zanimljivo je otkriće od prošle godine ekspedicije italijanskog istraživačkog broda OGS Explora, u području severnog Jadrana, piše ljubljansko Delo.

    Na precizniju obradu seizmičkih profila još čekamo, ali smo ih lani pregledavali u nacionalnom institutu za okeanografiju i eksperimentalnu fiziku u Trstu, rekao je za Delo jedan od učesnika istraživanja, profesor geologije Marko Vrabec.

    Prvi rezultati istraživanja na osnovu lanjske ekspedicije govore da u slovenačkom podmorju postoje površinski fluidi, gas i i termalna voda, a možda i nafta, iako ne u eksploatacijski zanimljivim količinama, rekao je Vrabec.

    Ipak, poznato je da se na širem području Tršćanskog zaliva, odnosno severnog Jadrana, nalazi više izvora termalne tople vode, pa i metana, rekao je Vrabec.

    Metan bi trebalo dodatno istražiti da bi se videlo imali ga u komercijalnim količinama, ali je zanimljivo i korišćenje termalne vode jer Italijani u blizini imaju bušotine termalne vode i do 3000 metara dubine, dodao je Vrabec.

    Slovenački stručnjaci ocjenjuju da bi nalazišta termalne vode mogla biti komercijalno isplativa, budući da je takvih termalnih izvora samo na potezu između Izole i Debelog Rtiča desetak, a na većim dubinama ta voda ima temperaturu od preko 60 stepeni celzijusa.

    Kako je izjavio Slavko Mezek, koji je u slovenačkoj vladi zadužen za područje regionalnih razvojnih programa, mogućnost komercijalnog korišćenja geotermalne energije mogla bi biti uključena u razvojne planove slovenačkog priobalja do 2020. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE