Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska ostaje prvi izvoznik u BiH

    Hrvatska je i u 2013. godini zadržala prvu poziciju među državama koje najviše robe izvoze u Bosnu i Hercegovinu, uprkos smanjenom izvozu za 75 miliona evra, pokazuju podaci Spoljnotrgovinske komora u Sarajevu.

    Ukupni izvoz iz Hrvatske u BiH u protekloj godini vredeo je 2,687 milijardi konvertibilnih maraka, odnosno oko 1,374 milijarde evra), što je 18,9 odsto ukupnog prošlogodišnjeg uvoza u BiH koji je dostigao iznos od 7,621 milijardu evra, preneo je portal Seebiz.

    U poređenju s 2012. godinom, izvoz iz Hrvatske u BiH bio je manji za 147 miliona KM (75 miliona evra), ali je za približno toliki iznos, odnosno za 84 miliona evra, bio manji i ukupan bosanskohercegovački uvoz u 2013. godini.

    Na popisu najvećih izvoznika u BiH sledi Srbija, s udelom od 12 odsto, zatim Nemačka, Švajcarska, Slovenija i Italija, čiji je pojedinačni udeo oko devet odsto.

    Firme iz BiH u 2013. realizovale su ukupan izvoz od 4,3 milijarde evra, pri čemu je najviše izvezeno u Nemačku, dok je Hrvatska bila drugo najveće tržište za robu iz BiH, i to u vrednosti od 626 miliona evra, što je 14,24 odsto ukupnog izvoza.

    Najveća promena u spoljnotrgovinskoj razmeni u 2013. bila je uzrokovana ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, odnosno njenim izlaskom iz sporazuma CEFTA. Na taj način članice EU realizovale su 68 odsto ukupnog uvoza u BiH, a istovremeno je na njihovo tržište plasirano čak 73 odsto izvoza iz BiH.

    Tržište CEFTA, koje je ranije bilo najvažnije za BiH, sada učestvuje sa 14 odsto ukupnog uvoza u BiH, odnosno sa 17 odsto u izvozu. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE