Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sunovrat turske lire

    Rekordan pad turske lire na novi rekordni minimum u odnosu na dolar, alarmirao je centralnu banku te maloazijske zemlje koja je zakazala za utorak hitan sastanak Komiteta za monetarnu politiku.

    Lira je oslabila na 2,3616 za dolar i 3,2345 za evro, nakon što je u petak dolar vredeo 2,33 lire, a evro 3,20 lira, uprkos prošlonedeljnoj intervenciji centralne banke na valutnom tržištu, prenosi agencija Frans pres.

    Turska centralna banka je ulila oko dve milijarde dolara da bi pružila podršku liri, koja se gotovo iz dana u dan spuštala na novi rekordno nizak nivo. Banka je nezavisna, ali je pod snažnim političkim pritiskom da ne podiže kamatne stope.

    Do slabljenja lire došlo je zbog sve ozbiljnije političke krize oko korupcionaškog skandala u koji su upleteni najbliži saradnici premijera Taipa Erdogana, kao i zbog zabrinutosti oko ekonomije. Zvaničnici vlade, međutim, uticaj krize na ekonomiju smatraju privremenim.

    Centralna banka se do sada uzdržavala od podizanja kamatnih stopa kao vid podrške liri, zbog zabrinutosti vlade da bi to ugrozilo ciljeve privrednog rasta.

    Ankara u 2014. očekuje ubrzanje ekonomskog rasta na četiri sa 3,6 odsto, što je, ipak, dosta ispod rasta iznad osam odsto, koji je Turska ostvarila 2010. i 2011.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE