Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SB: Težak period za Hrvatsku

    Hrvatska prolazi kroz težak period, ali prioritet je nastavak reformi kako bi se obnovila makrostabilost i paralaleno podstakao održivi rast i zapošljavanje, naglasila je regionalna direktorka Svetske banke Mamta Murthi.

    Hrvatska zaista prolazi kroz jako težak period i vlada je u proteklom tromesečju sprovela mnoge značajne strukturne reforme u sektoru socijalne pomoći i poslovnom okruženju, naglasila je Mamta Murthi tokom posete Zagrebu.

    Ipak, vlada je suočena s vrlo izazovnim zadatkom obuzdavanja rasta državnog duga i smanjenja potrošnje, uz paralelna nastojanja da zaštiti ranjive društvene grupe, kazala je ona.

    To nikad nije lako, posebno kao rezultat reformi, kad se prednosti ne vide i ne osećaju preko noći, već im treba nekoliko godina da dostignu pun efekat, dodala je Murthi.

    Murthi se sastala sa visokim hrvatskim zvaničnicima sa kojima je razgovarala o tome kako bi SB mogla dodatno pomoći sistemima socijalne zaštite, obrazovanja, kao i o izgledima Hrvatske za apsorbovanje sredstava iz EU fondova u finansijskoj perspektivi od 2014. do 2020.

    Regionalna direktorka SB sastala se i sa ministrom finansija Slavkom Linićem, s kojim je razgovarala o merama fiskalne konsolidacije pred ulazak u proceduru EU za prekomerni budžetski minus, kao i o ostalim strukturnim reformama za podsticaj privrednog rasta.

    Poseban je fokus bio na programu reformi koji će SB podržati kroz planirani "drugi kredit za ekonomski oporavak i razvojnu politiku". Kredit se priprema u koordinaciji s ministarstvom finansija i Evropskom komisijom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE